НОВОСТИ

Танасковић: Легитиман захтјев Српске за повратак изворном Дејтону

30/10/2021

Професор Дарко Танасковић оцијенио је да је сасвим легитимно тражити да се темељни акти, институционална организација БиХ и надлежности Републике Српске и Федерације БиХ што је могуће више приближе првобитном оквиру и координатама Дејтонског споразума, са свим његовим анексима, те да је маневарски простор Српске сада већи него прије.

 

Дарко Танасковић

 

Танасковић је поводом намјере Републике Српске да врати пренесене надлежности истакао да није лако практично спровести враћање на оно стање које се назива “изворни Дејтон”.

– Оно што свакако мора одмах бити учињено, уколико се заиста жели избећи ескалација кризе, јесте да се одустане од најновијих аберација у `спровођењу Дејтона`, као што је такозвани `Инцков закон` и идеје да би се манипулисањем скандалозним Уставним судом могла и даље спроводити политика развлашћивања ентитета, конкретно Републике Српске – рекао је Танасковић.

Према његовим ријечима, маневарски простор за Републику Српску је данас објективно већи него раније, али претјерана самоувјереност не би била препоручљива.

– Ваља водити заиста и конкретно одлучну, али и разложну политику – рекао је Танасковић за Спутњик.

Осврћући се на најновије изјаве лидера СДА Бакира Изетбеговића, који је у контексту претпостављеног сукоба у БиХ поменуо Брчко, Танасковић је оцијенио да је јасно да позивање на дистрикт који пресјеца Републику Српску може бити само у функцији најозбиљније пријетње ратом.

– Ако томе додамо писма која су Изетбеговић и Денис Звиздић послали на више адреса у ЕУ и САД вапећи за помоћ, чини се да није само дистрикт Брчко неуралгична тачка, већ је цела БиХ један велики неуралгични простор – рекао је Танасковић.

Он је оцијенио да Изетбеговић, чији је маневарски простор и на унутрашњем и на међународном плану посљедњих година знатно сужен, настоји да драматизује ситуацију и обраћа се свим чиниоцима за које претпоставља да би могли бити пријемчиви за упозоравајући звук његових ратних добоша, којима се, за сада повремено и кондиционално, оглашава у јавности.

Танасковић је упозорио да Изетбеговић “спрема свој неповјерљиви џемат за могућност рата и нужност да се, како он представља ствари, још једном патриотски /од/брани Босна, али је спреман и да разговара са сусједима које су он и његови истомишљеници прогласили агресорима”.

– Имитира свога бабу, али он то није и из много разлога Бошњацима у битно измењеним временима и околностима – не може бити. Понајвише жели да учврсти свој озбиљно пољуљани рејтинг и препоручи се, односно наметне, као једини репрезентативни предводник Бошњака и релевантни саговорник за сва питања у вези са судбином БиХ – рекао је Танасковић.

Он је нагласио да Изетбеговић, када шаље писма упозорења ЕУ и САД у којим указује на “катастрофалне посљедице које би настале као резултат остваривања пријетњи политичких сљедбеника /српског члана Предсједништва БиХ/ Милорада Додика из Републике Српске, очекује оштро реаговање и конкретне видове притиска на Републику Српску персонализовану у `бауку` званом Додик”.

Танасковић је нагласио да је ситуација у БиХ свакако озбиљна и бременита најтежим изазовима, што је последица дуге блокаде истинског политичког процеса унутар БиХ и њених институција, које су у дубокој кризи усљед перманентне злоупотребе на уштрб два конститутивна народа, првенствено Срба, али и Хрвата, уз лицемјерну улогу странаца.

Остале Вијести