НОВОСТИ

Трага се за два нестала борца Друге посавске

30/08/2021

Представник Борачке организације Шамац Лазар Благојевић изјавио је да се на подручју ове општине трага за још два нестала борца из Друге посавске бригаде, која су у завршним операцијама нестала на гламочком ратишту.

 

Трага се за два нестала борца Друге посавске

Трага се за два нестала борца Друге посавске

 

Члан Сталног тима Службе тражења Црвеног крста Републике Српске Весна Стакић рекла је да данас у Шамцу имају централно обиљежавање Међународног дана несталих за регију Семберија, Мајевица и Посавина и да са њима учествују и представници шамачке Борачке организације.

Стакићева је истакла да је проблем тражења несталих, након много година од ратних сукоба, све теже рјешавати.

“На територији Републике Српске тражи се још 7.600 лица. То је процес који стално траје и овим путем апелујем да се јаве сви који имају неку информацију да се било ко пронађе”, рекла је Стакићева Срни.

Секретар Црвеног крста Шамац Даница Радуловић навела је да су од Међународног комитета Црвеног крста добили одређен број мајица, балона, маски, флајера да подијеле грађанима, с циљем да се укаже да још има несталих лица, које њихове породице потражују и желе да достојно сахране.

Представници Црвеног крста регије Семберија, Мајевица и Посавина данас су у Шамцу поводом обиљежавања Међународног дана несталих грађанима дијелили флајере, мајице и маске са натписом “Гдје је?” у намјери да јавности још једном укажу на важност рјешавања питања несталих лица.

Република Српска још потражује 1.652 нестала лица, од којих 1.013 цивила, 626 припадника Војске Републике Српске и 13 припадника Министарства унутрашњих послова Српске.

У темеље Републике Српске живот је уградило 23.749 бораца и 6.481 цивил, а највећа страдања била су током 1992. године када је било око 13.000 српских жртава.

Од ове године Дан несталих се обиљежава 30. августа, а не 15. септембра како је било раније.

Остале Вијести