НОВОСТИ

Тривић: Заштити језик и писмо као идентитет народа

15/09/2021

Неопходно је заштитити и очувати језик српског народа и ћириличног писма као нематеријалног културног насљеђа јер су језик и писмо идентитет једног народа и уколико они нестану, нестаје и народ заједно са њима, рекла је данас министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

 

Наталија Тривић

 

Тривићева је у Народној скупштини Републике Српске истакла да су Срби јединствени по свом језику, посебно по свом писму, те оцијенила да је проблем опадајуће улоге српске ћирилице у јавној употреби и приватној комуникацији, од темељног значаја за културу Републике Српске.

Употреба ћирилице представља европску вриједност и стога треба утврдити конкретне мјере њене заштите и афирмације – рекла је Тривићева.

Образлажући Приједлог закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске, Тривићева је појаснила да је општи циљ који се жели постићи доношењем овог закона заштита и очување језика српског народа и ћириличног писма, као нематеријалног културног насљеђа.

Она је напоменула да ће суштинске одредбе имати позитиван утицај на културу, јер доношење овог закона подстиче не само заштиту и очување језика српског народа и ћириличног писма као нематеријалног културног насљеђа, већ и осигурава његово преношење будућим генерацијама у изворном облику и ширење сазнања о његовим вриједностима.

Она сматра да је неоходно што прије утврдити систем заштите, очувања и начин коришћења језика српског народа и ћириличног писма у Републици Српској, као нематеријалног кутурног насљеђа, будући да језик српског народа и ћирилично писмо засигурно представљају културно добро од изузетног значаја.

Она је напоменуа и да су општи и посебни циљеви утврђени у Приједлогу закона усаглашени не само са домаћим законодавством, већ и са Међународном конвенцијом о заштити нематеријалног културног насљеђа.

Она је позвала народне посланике да подрже предложени текст Приједлога Закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма, те додала да би тиме уједно подржали рад и напоре Министарства просвјете и културе у борби за културу, умјетност и креативност.

Више на: patriotesrpske.com

#патриотесрпске #нсрс #наталијатривић #републикасрпска #patriotesrpske #nsrs #natalijatrivic #republikasrpska

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести