НОВОСТИ

Тривић: Не очекујемо вето Бошњака

04/09/2021

Приједлог закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма није неуставан, жеља је да се очува и промовише културно насљеђе Републике Српске и због тога се не очекује ни блокада Бошњака, изјавила је министарка просвјете и културе Наталија Тривић.

 

Не очекујемо вето Бошњака

Не очекујемо вето Бошњака

 

“Садржинске одредбе приједлога имају за циљ да дефинишу језик српског народа и ћириличко писмо као културно добро од изузетног значаја, да те елементе заштите као нематеријално културно насљеђе. Ћирилица је на листи тог насљеђа Српске. Морамо да бринемо о очувању нематеријалног културног насљеђа, како чувањем записа о њима, тако и подстицањем његовог преношења са генерације на генерацију. Зато не очекујем вето Клуба Бошњака”, појаснила је Тривићева.

Тривићева је поновила да се овим актом уређују заштита, очување и начин коришћења језика српског народа и ћириличког писма у Републици Српској као нематеријалног културног насљеђа, односно културног добра од изузетног значаја.

“Приликом одређивања назива закона водили смо рачуна да је Уставом одређено да је “језик српског народа” један од службених језика у Српској, да је ћирилица службено писмо, што значи да се не може говорити да је закон неуставан”, рекла је Тривићева за Глас Српске.

Она је истакла да се не може говорити о дискриминирајућим мјерама, већ о стимулативним и подстицајним с циљем очувања и промовисања културног насљеђа Српске.

“Одредбе су усаглашене са Међународном конвенцијом о заштити нематеријалног културног насљеђа, која утврђује да свака држава треба да настоји да обезбиједи мјере које ће повећати свијест и стимулативно дјеловати на очување и заштиту тог насљеђа”, истакла је Тривићева.

Према њеним ријечима, доношење овог закона је само први корак у процесу заштите и очувања језика српског народа и ћириличког писма јер се морају законски дефинисати као нематеријално културно насљеђе и ради јачања елемената тог писма код његовог уврштавања на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа.

Извор: Глас Српске

Остале Вијести