НОВОСТИ

Тужилаштво Србије да преузме процесуирање злочина у западној Крајини

10/10/2022

Предсједник Удружења за тражење заробљених бораца и несталих цивила из Брода Марко Грабовац сматра да, због дугогодишње опструкције правосуђа БиХ да процесуира ратне злочине над Србима у 13 западнокрајишких општина, овај предмет треба да преузме Тужилаштво Србије за ратне злочине.

 

 

– Правосуђе у БиХ годинама опструише процесуирање ратних злочина почињених над Србима у западној Крајини и не жели да казни наредбодавце и извршиоце – изјавио је Грабовац, поводом обиљежавања 27 година од страдања Срба у западној Крајини.

Он је рекао да многи чланови породица српских жртава неће дочекати правду за стравичне злочине које су над њиховим најмилијим починили припадници Хрватске војске и такозване Армије БиХ у западној Крајини, због чега је неопходно да се овај предмет убрза уступањем Тужилаштву Србије за ратне злочине.

Грабовац је напоменуо да су у западној Крајини почињени стравични злочини и етничко чишћење Срба.

– Најбољи доказ за то су двије масовне гробнице у Мркоњић Граду у чијим је ексхумацијама и идентификацијама посмртних остатака убијених Срба активно учествовао београдски патолог Зоран Станковић – рекао је Грабовац за Срну.

У Мркоњић Граду данас се обиљежава 27 година од злочина над Србима у западној Крајини.

Хрватска војска са јединицама такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране напала је у септембру и октобру 1995. године 13 западнокрајишких општина које су биле у саставу Републике Српске.

Након акције, пронађене су бројне масовне гробнице, од којих је највећа у Мркоњић Граду из које је ексхумирано 181 тијело жртава.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести