НОВОСТИ

Удружење књижевника Српске – Инцко да још једном размотри одлуку

27/07/2021

Управни одбор Удружења књижевника Републике Српске апеловао је да одлазећи високи представник још једном размотри одлуку и повуче спорни закон који својом искључивошћу угрожава основна људска права и слободе и ствара услове за још веће подјеле и удаљавања народа.

 

Удружење књижевника Српске – Инцко да још једном размотри одлуку

Удружење књижевника Српске – Инцко да још једном размотри одлуку

 

„Мада као Удружење књижевника прокламујемо дјеловање изван било каквих политичких оквира, како би сваки наш члан могао исказати своје слободно мишљење о актуелним питањима, као и да слободно испољава своје политичке идеје, у нашој национално подијељеној двоентитетској државној заједници, у суштини протекторату који се зове БиХ, ипак постоје преломни тренуци и времена која нам не дозвољавају „право на ћутање““, наводи се у саопштењу.

Из овог удружења истичу да се од оснивања до данас залажу за једно од најважнијих цивилизацијских људских права, право на слободу мишљења и говора, које је фундаментално право за сваког ствараоца на свијету, а укидањем тог права и фактичког увођења закона о вербалном деликту, нарушавају се основне људске слободе.

„Тешко се може схватити и прихватити нецивилизацијска одлука високог представника која својом тежином ставља тачку на истраживање и научно доказивање истине о Сребреници, чак ни са новим недвосмисленим чињеницама изнесеним у мишљењу међународне експертске групе научника“, навео је у саопштењу Управни одбор Удружења књижевника Републике Српске.

Како истичи, забране таквог типа на овим просторима биле су познате искључиво у ратним временима, Први и Други свјетски рат, а вербални деликт и забрана говора и мишљења као законски оквир није познат ни у најтежем трагичном рату у БиХ.

У саопштењу се додаје да Удружење књижевника Републике Српске осуђује све злочине и злочинце у БиХ, као и свуда у свијету, ма ком народу или народностима припадали, али сматра да се грађанима морају и у закону БиХ омогућити цивилизацијска људска права и слободе.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно поднио оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

Управни одбор Удружења књижевника Републике Српске сматра да таквом одлуком одлазећи високи представника не ради на помирењу народу што је основни задатак и мисија високог представника у БиХ.

Извор: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести