НОВОСТИ

Указом предсједнице Цвијановић Инцков закон престаје да важи у Републици Српској

13/10/2021

Од данас у Републици Српској неће важити измјене кривичног закона БиХ, које је у форми одлуке донио бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, а којима се кривично кажњава негирање геноцида и других злочина.

 

Жељка Цвијановић

 

Бивши високи представник Валентин Инцко је пред крај мандата наметнуо измјене кривичног закона БиХ којима се уводи кривична одговорност за негирање геноцида и других злочина пресуђених на домаћим и међународним судовима.

“Проглашавам закон о непримјењивању одлуке високог представника којом се доноси закон о допуни кривичног закона БиХ који је Народна скупштина Републике Српске усвојила на двадесетој посебној сједници одржаној 30. јула 2021. године”, наведено је у указу Жељке Цвијановић. У члану 1. се каже да се “одлука високог представника неће примењивати на територији Републике Српске”.

У члану 2 пише да “надлежни органи Републике Српске неће сарађивати са надлежним органима БиХ у погледу примјене одлуке високог представника, а у члану 3 се прецизира да ће закон Републике Српске ступити на снагу дан након објављивања у Службеном гласнику Републике Српске.

Осим овог указа, предсједница Републике Српске је потписала и указ о проглашавању закона о допунама кривичног закона Републике Српске у којем се забрањује омаловажавање Републике Српске.

“Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, њену заставу, грб, амблем или химну, биће кажњен казном затвора до три године”, пише у закону.

Ако је ово дјело извршено “на начин да се Република Српска означава као агресорска или геноцидна творевина, или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће бити кажњен казном затвора од шест мјесеци до пет година”, стоји у тексту новог закона.

Такође се прецизира да уколико ово почини особа из неке институције или службено лице, биће кажњена затвором од двије до десет година.

Остале Вијести