НОВОСТИ

Упућен допис Жељки Цвијановић: Закон о заштити и употреби српског језика и ћириличног писма

11/08/2021

Удружење за одбрану ћирилице “Добрица Ерић” из Београда упутило је допис предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић и предсједнику Србије Александру Вучићу у ком је подржало доношење закона о заштити и употреби српског језика и ћириличног писма.

 

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић

 

Наглашено је да Удружење подржава напоре да се коначно врати суверенитет српског језика и писма у Србији и Републици Српској доношењем одговарајућих закона о језику и писму.

“Сходно међународном стандарду, националној традицији, као и уставним решењима, уз српски језик се прописује употреба ћириличног писма, па сматрамо да је обавеза и свих телевизија са националном фреквенцијом да тако поступе”, наведено је у допису.

Указано је да се овај крупан проблем посебно одражава код младих нараштаја који “расту и стасавају у наметнутим културолошким обрасцима и гђе им се плански намеће губитнички смисао српске културне политике”.

“Зато је битно да се феномен латинизације српских електронских медија заустави за шта ћете имати подршку свих који воле и поштују своју земљу”, закључено је у допису.

Руководства Србије и Републике Српске договорила су на недавном састанку у Београду да до 15. септембра – Дана јединства, донесу нацрте закона о заштити и употреби српског језика и ћириличног писма.

Договорено је да Србија и Српска имају исте нормативе по том питању и да иду на уређење школских програма и уџбеника из најважнијих предмета – историје, географије, српског језика и књижевности, који би имали исти садржај на територији Србије и Републике Српске.

Извор: блпортал

Остале Вијести