НОВОСТИ

Уручена постхумна одликовања породицама погинулих бораца из Брчког и Бијељине

22/10/2021

Члановима породица 26 погинулих бораца Војске Републике Српске (ВРС) из Брчког и Бијељине, који су постхумно одликовани, вечерас су медаље заслуга за народ уручили изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин и предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић.

 

Чланови породица погинулих Војске Републике Српске

 

Жупљанин је рекао да ова слобода данас не би била могућа да није било те и жртве живих бораца Војске Републике Српске и свих других српских патриота који су се борили, бранили и стварали Републику Српску.

Он је навео да на овај начин Република Српска жели да се одужи и породицама погинулих бораца и својим херојима који су за Републику Српску дали оно што се највише може дати, а то су животи.

“Данас, толико година послије, Република Српска је подједнако под тешким изазовима и више него икад постоји потреба за српским јединством како бисмо сачували оно зашта су ови људи дали своје животе”, истакао је Жупљанин.

Милић је рекао новинарима да су вечерас била помијешана осјећања, да се осјетила туга због присјећања жртве 26 страдалих бораца ВРС, али и понос због њиховог дјела које су створили, а то је Република Српска.

“Нису српски борци одбранили Републику Српску зато што је непријатељ био слаб и што су међународне околности биле другачије, наклоњене Србима, већ су је одбранили зато што смо били сложни. То је порука са оваквих окупљања свим нашим политичарима и доносиоцима одлука да само сложни можемо одбранити Републику Српску у миру”, поручио је Милић.

Предсједник Удружења породица погинулих бораца ВРС у Брчком Јован Пудић истакао је да је ове године из тог града постхумно одликовано 25 бораца, те да је то највећи број постхумних одликовања у Брчком до сада.

Медаље су уручене у Културно-административном центру “Патријарх српски Павле”.

У овој години, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић је поводом Видовдана, Крсне славе ВРС и 15. септембра, Дана погинулих и несталих у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске постхумно одликовала Медаљом заслуга за народ 396 погинулих бораца ВРС.

Остале Вијести