НОВОСТИ

Уставни суд БиХ одбио апелацију иницијативе „Моја адреса: Сребреница”

28/05/2021

Уставни суд БиХ одбио је апелацију Иницијативе “Моја адреса: Сребреница”, и потврдио одлуку Суда БиХ, да нема основа за понављање гласања путем поште. Нису прекршена основна људска права из Устава БиХ.

 

Уставни суд БиХ одбио је апелацију Иницијативе "Моја адреса: Сребреница"

Уставни суд БиХ одбио је апелацију Иницијативе “Моја адреса: Сребреница”

 

“Уставни суд је закључио да је апеланту било омогућено да се, у складу са чланом 4.4 Изборног закона, пријави да учествује на изборима за начелника општине и Скупштину општине Сребреница, при чему се у погледу рокова и начина гласања водило рачуна и о изузетно отежаном или прекинутом поштанском саобраћају узрокованом епидемијом вируса корона”, кажу из Уставног суда БиХ.

Одлуку Уставног суда као озебли сунце, чекали су у Иницијативи Моја адреса Сребреница. Ово, кажу, није посљедни покусај, јер ће правду тражити и од Европског суда за људска права. Не крију да су у јуришу за побједу у Сребреници, за боравак у тој општини пријављивали кога су стигли.

 

“Оно што смо ми у Иницијативи радили протеклих годину дана јесте да смо давали свој максимум. Неколицина нас, да што више наших људи у дијаспори а и у БиХ пријавимо у Сребреницу како не бисмо изгубили изборе као што је то било 2016. године под истим условима под којима смо нажалост изгубили и ове”, рекао је Ћамил Дураковић, одборник иницијативе “Моја адреса: Сребреница”.

 

С друге стране, овакву одлуку Уставног суда очекивали су побједници избора. Начелник Младен Грујичић поручује да није било разлога за понављање гласања путем поште.

 

“Ми смо очекивали овакву одлуку зато што је довољно неправде учињено српској страни овдје у Сребреници. Централна изборна комисија је углавном ишла н аруку бошњацима без икаквог основа и без икаквог основа су и поништени избори. Али ми смо доказали и показали да су ти избори били регуларни”, истакао је Младен Грујичић, начелник општине Сребреница.

 

Бошњаци у Сребреници, након 15. новембра, тражили су понављање избора. Када су то и добили, одлучили су да их бојкотују. Након бојкота, нису жељели да прихвате шест освојених мандата. На крају су их прихватили, уз одлуку да не учествују у даљем раду Скупштине.

 

Више у прилогу: ЛИНК

Извор: АТВ

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести