НОВОСТИ

У Београду трибина “Република Српска – враћање отетих уставних надлежности”

06/12/2021

У Београду ће сутра бити одржана трибина о теми “Република Српска – враћање отетих уставних надлежности”, уз учешће аналитичара из Србије и Републике Српске.

Застава

Из Представништва Републике Српске у Србији је најављено да ће на трибини говорити Владислав Јовановић, Дарко Танасковић, Ненад Кецмановић, Миша Ђурковић, Миломир Степић, Слободан Рељић, Предраг Ћеранић, Александар Павић, Александар Раковић, Душан Пророковић, Жељко Будимир и Срђан Перишић.

У најави из Представништва Републике Српске се наводи да се очекује да ће учешће у раду трибине узети српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Учеснике ће поздравити шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, а трибину ће модерирати Ђуро Билбија, уредник информативно-политичких портала “Све о Српској” и “Факти” који су организатори трибине.

Из Представништва напомињу да би у наредним данима на посебној сједници Народна скупштина у Бањалуци требало да се изјасни о враћању ентитетских надлежности Републике Српске.

Да би Српска прешла са “духа” на “слово” Дејтонског споразума у складу са Уставом БиХ потребна је натполовична већина посланичких гласова којом располаже владајућа коалиција. Али, очекује се да ће ову, по многима историјску, одлуку подржати сви патриотски настројени посланици.

“Западни савезници, прије свега САД и Њемачка, пријете санкцијама. Тврде да се враћањем војске, правосуђа, пореза и обавјештајне службе у надлежност Републике Српске `поништавају позитивни ефекти` интервенционизма високих представника и иностраних судија у Уставном суду БиХ, те да то представља корак ка сецесији”, напомиње се у најави.

Са друге стране, пише даље, Србија, Русија, Кина и поједине чланице ЕУ попут Мађарске, подржавају изворни дејтонски Устав БиХ.

“Да ли се Српска налази пред реализацијом циљева Додикове дугогодишње политичке борбе да јој се врати отето или јој предстоје нови изазови?”, истиче Представништво у најави скупа.

Трибина ће бити одржана у 12.00 часова у Прес центру Удружења новинара Србије у организацији информативно-политичких портала “Све о Српској” и “Факти”, уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести