НОВОСТИ

У календар историјских догађаја сврстане Невесињска пушка, пробој Солунског фронта и сјећања на страдале у Шушњару

03/06/2021

Обиљежавање Невесињске пушке, пробоја Солунског фронта и сјећања на страдале у Шушњару код Санског Моста у Другом свјетском рату уврштена су у календар историјских догађаја од републичког значаја, одлучио је данас Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

 

Обиљежавање Невесињске пушке

Обиљежавање Невесињске пушке

 

Предсједник Одбора и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је новинарима да ће са ова три укупно бити обиљежавана 32 историјска догађаја од републичког значаја.

 

Милуновић, који је и предсједник Одбора, рекао је да су прва два историјска догађаја усвојена на нивоу Републике Српске и Србије, што је договорено на посљедњој заједничкој сједници двије владе.

Он је навео да ће се Невесињска пушка од ове године заједно обиљежавати у Невесињу, а други догађај је Дан српског јединства, слободе и националне заставе, који је предвиђен да се обиљежава 15. септембра, као дан пробоја Солунског фронта.

Милуновић је појаснио да је Дан српског јединства заједнички празник од националног интереса за српски народ јер је у пробоју Солунског фронта учествовало и 26.000 добровољаца Срба који су живјели на овим просторима.

Према његовим ријечима, усвојен је још један догађај од историјског значаја, а то је дан сјећања на страдале на Шушњару код Санског Моста у Другом свјетском рату, гдје је за два до три дана убијено око 5.500 Срба и 500 Јевреја.

“Ово је други датум који ћемо обиљежавати у Федерацији БиХ послије Гаравица, гдје су за неколико дана, без испаљеног метка, Хрвати и муслимани у саставу регуларних јединица НДХ, према енглеским обавјештајним подацима, убили и заклали 14.000 људи”, рекао је Милуновић.

 

Он је додао да ће се Дан несталих, који је обиљежава 15. септембра убудуће обиљежавати 30. августа.

 

Милуновић је навео да је данас уприличена и презентација веб странице, односно апликације Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

“Тренутно уносимо податке. Циљ је да се унесу сви аудио и видео подаци који су доступни, писани трагови, фотографије из свих ослободилачких ратова српског народа”, навео је Милуновић и додао да ће апликација садржавати и информације о споменицима и спомен-обиљежјима, те о српским стратиштима у Републици Српској, БиХ и Хватској.

Милуновић је нагласио да је ово веома значајан пројекат јер, “медији понекад путем своје уређивачке политике не дају довољно простора овим догађајима”.

“Исто тако млади путем образовног система нису у могућности да усвоје толико података из наше богате, бурне и тешке историје. Овај пројекат отвара могућност да садржаји буду доступни свима, да то буде „онлајн музеј“ наше историје”, рекао је Милуновић.

Мирослав Јерковић, који је учествовао у пројектовању и развоју веб апликације, рекао је да се на овом пројекту радило годину дана, а у посљедњих пола године веома интензивно.

“Очекујем да ћемо до краја године имати довољно провјерених и верификованих информација да се веб апликација јавно представи”, рекао је он.

 

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести