НОВОСТИ

Хитно реаговати и пружити подршку генералу Савчићу

10/08/2021

Борачка организација Илиџански борац из Источне Илиџенајоштрије осуђује одређивање мјере притвора генералу Миломиру Савчићу коју је изрекао Суд БиХ, истичући да ће он добити и ову битку, али да ће остати трајан труо задах труле правде коју намећу правосудне институције БиХ.

 

генерал Миломир Савчић

генерал Миломир Савчић

 

Борци сматрају да је генералу Савчићу, као и многим другим официрима и борцима Војске Републике Српске, лакше било преживјети рат него правду и право Суда БиХ, саопштено је из “Илиџанског борца”.

Истичући да је генерал Савчић, као частан официр и борац, никада ничим није заслужио овај монтиран процес, чланови ове организације питају какве то поруке шаље Суд и куда води оваква правда?

„Ово одређивање притвора је само доказ колико `мали људи` могу бити заиста мали. Нема то везе са образовањем, функцијом, професијом – сви ти мали људи су мали у души и срцу, у правди и поштењу. Ипак, кад то раде људи од правде и закона – то је погубно за цјелокупно друштво и државу“, наводи се у саопштењу.

ПОЗИВ ИНСТИТУЦИЈАМА СРПСКЕ ДА ХИТНО РЕАГУЈУ И ПРУЖЕ ПОДРШКУ САВЧИЋУ

Борци и слободарски народ Пала и Романије позвали су све институције Републике Српске да најхитније реагују и донесу одлуку којом ће пружити неопходну правну и осталу институционалну подршку предсједнику Борачке организације Републике Српске генералу Миломиру Савчићу, саопштено је из Скупштине Борачке организације општине Пале

У саопштењу се додаје да одбрана генерала Савчића изискује институционалну борбу, јер он не представља себе лично, већ Борачку организацију – темељ на којем почива Република Српска.

„Рушењем овог темеља рушимо и Републику Српску. Оваква хајка мора једном за свагда престати. Уколико сада не буде адекватне реакције, борци Пала ће позвати народ да заједно предузмемо радикалне мјере“, поручују из Борачке организације Пале.

Борачка организација општине Пале оцијенила је да је одлука Суда БиХ о одређивању притвора Савчићу донесена искључиво из политичких убјеђења, а никако из правних побуда утемељених на стварним чињеницама.

„Таква одлука показује да живимо у систему и правном поретку којем је једини циљ сатанизација Срба и часне борбе учесника отаџбинског рата“, наведено је у саопштењу.

Чланови Борачке организације Пале поручују да оваква одлука само показује да је правосудни систем БиХ труо и да му је, без одгађања, неопходна потпуна трансформација.

„Оваква одлука је кап која је прелила чашу преко које борци, часни и слободарски народ, институције и цјелокупни правни систем Републике Српске не смију олако прећи. Јер, питање је ко је сљедећи!“, наводе из општинске Борачке организације.

Борци истичу да они који позивају на помирење и суживот и заједничку изградњу боље будућности морају показати искреност, а не лицемјерје које је уткано у сваку њихову намјеру и поступак.

У саопштењу се напомиње да је дошао дан када се мора рећи да је истина често увредљива, али никад није штетна, те да је “као отров који лијечи”.

„Зато слободно рецимо истину. Истина је да се наша праведна борба омаловажава и понижава, а из те борбе рођена је Република Српска“, наводи се у саопштењу.

Борци Пала и Романије позвали су своје саборце из цијеле отаџбине да не забораве њихово јунаштво.

„Такво јунаштво показали су слаби и немоћни, умни и неуки, дјеца и старци, богати и сиромашни, сви као један, и из таквог јунаштва створена је наша отаџбина. Зато позивамо све борце да запалимо исти огањ, одбранимо наше генерале, команданте, гробове наших погинулих бораца, нашу Републику Српску“, истиче се у саопштењу.

Из паљанске Борачке организације поручују да сви јединствено треба да стану у одбрану Републике Српске која нема цијену, те позивају да се испуни обећање дато погинулим саборцима да њихова погибија није била узалудна.

„Оставимо нашим потомцима отаџбину на коју ће бити поносни“, наглашавају из Борачке организације Пале.

Суд БиХ одредио је јуче притвор генералу Миломиру Савчићу.

Извор: Срна

Остале Вијести