НОВОСТИ

Цвијановић: Банка хуманог млијека – велики подвиг за Српску

26/09/2022

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да отварање Банке хуманог млијека у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци представља велики подвиг за Српску, али и за позиционирање УКЦ-а на мапи здравственог система.

 

БАЊАЛУКА, 26. СЕПТЕМБРА /СРНА/ – Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић , министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић и директор УКЦ-а Владо Ђајић озваничили завршетак пројекта адаптације и опремања простора Банке хуманог млијека и поликлиничког дијела Клинике за дјечије болести УКЦ-а.

 

Она је истакла да на овај начин УКЦ, и регионално гледајући, постаје један од свега неколико клиничких центара који имају Банку хуманог млијека.

“То није уобичајно и немамо свугдје, али руководили смо се оним што смо видјели у Србији, гледали смо како то изгледа у Аустрији, Хрватској, у неким скандинавским земљама. Ово што имамо овдје нимало не заостаје за тим што смо видјели, напротив мислим да иде укорак с тим, а рекла бих да предњачимо”, рекла је новинарима Цвијановићева, која је данас озваничила завршетак пројекта адаптације и опремања простора Банке хуманог млијека и поликлиничког дијела Клинике за дјечије болести УКЦ-а у коју је уложено 1.496.108 КМ.

Она је након обиласка простора изјавила да је изузетно поносна што што је реализован овај пројекат.

Цвијановићева је захвалила Удружењу родитеља пријевремено рођене дјеце “Мрвице” које је иницирало да УКЦ данас има Банку хуманог млијека.

“Посебна захвалност директору УКЦ-а, начелнику, ресорном министру, цијелој Влади и свим грађанима Републике Српске који су својим учешћем и донацијама допринијели да прикупимо око 700.000 КМ да бисмо могли направити прву Банку хуманог млијека у Српској и Влади Српске која је додала 800.000 КМ да бисмо могли да комплетирамо цијели овај простор и да имамо реконструисану поликлинику за дјечије болести”, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да су здравствени радници у разговору истакли да су задовољни што ће Банка хуманог млијека имати пуну фуинкцију и сврху.

“Мајчино млијеко је не само храна, него и лијек. Била је тешка борба да се то обезбиједи за болесну и пријевремено рођену дјецу. Мислим да смо направили велики подвиг”, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је ово начин да се УКЦ још боље позиционира на мапи здравственог система.

Циљ оснивања Банке хуманог млијека јесте да се пријевремено рођеној и тешко болесној дјеци, којој није доступно мајчино млијеко, осигура донирано хумано, мајчино млијеко.

Средства за оснивање прве Банке хуманог млијека у Српској прикупљена су у оквиру хуманитарне кампање “С љубављу храбрим срцима”, коју је покренула предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, а на иницијативу Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце “Мрвице”.

У оквиру хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима”, уз помоћ домаћих донатора прикупљено је 676.734 КМ, а одлуком предсједника Српске та средства су пренесена на рачун Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Закључком Владе Српске, УКЦ-у је одобрено 820.000 КМ за реализацију пројекта.

Остале Вијести