НОВОСТИ

Цвијановић: Захтијеваћемо да се бројање гласова снима и преноси уживо у медијима

11/10/2022

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је да транспарентно бројање гласова са потпуним приступом посматрача никад није било проблем, али пошто се до поновног бројања дошло манипулативно, под притиском странаца и опозиције из Републике Српске, СНСД ће захтијевати да се све снима и уживо преноси на јавним сервисима и свим другим медијима који затраже приступ с циљем потпуне транспарентности.

 

Жељка Цвијановић, ФОТО: СРНА

 

– То ће бити наш захтјев, јер немамо повјерења у Централну изборну комисију /ЦИК/ и нека не објашњавају да то није предвидио закон, јер ни ово што су они у ЦИК-у урадили није предвидио закон. ЦИК је донио одлуку о поновном бројању гласачких листића за предсједника Републике Српске не да би нешто провјерили, већ да покраду, односно да прекрајају изборну вољу грађана. Да су хтјели провјеравати, држали би се закона и не би нам причали да су одлучивали на основу `шокантних медијских писања`, већ на основу закона и чињеница – указала је Цвијановић.

На питање Срне да ли су сва дешавања након изборног дана унапријед припремљена и осмишљена, Цвијановићева је истакла да је то припремљен сценарио још онда кад су именовани чланови ЦИК-а из партијских редова умјесто из реда професионалаца.

– Скандалозно је овако незаконито понашање ЦИК-а. Прије три дана тврде једно, а онда одлуче оно за шта су претходно тврдили да нема законског упоришта. Која мука, уцјена, притисак или пак награда може натјерати било кога да данас тврди да се нешто не може урадити, јер није у складу са законом, а онда након три дана управо то уради? У свјетлу оваквог понашања ЦИК-а јасно је зашто су ПДП и СДС у ту институцију угурали свој кадар, а елиминисали нестраначке личности из претходног сазива ЦИК-а – нагласила је Цвијановић.

Она је оцијенила да је јасно као дан и зашто је двојац Бореновић-Тривић преурањено прогласио побједу, након што су добили резултате само за један од четири изборна нивоа и то само из Бањалуке.

– Према унапријед припремљеном сценарију, требало је рано прогласити побједу да би се ујутро могло причати о крађи. Зато су брже боље потрчали у кобајаги побједничку шетњу Бањалуком, а ујутро већ галамили да им је неко покрао гласове. Наравно, након тога су муњевитом брзином на ред дошли и протести, па одмах иза тога и одлазак у ЦИК да праве представу иако су знали да је преурањено да подносе пријаве јер је закон рекао кад се то чини.

Онда се тај ЦИК, који ионако има велики дефицит легитимитета, јер никад и нису прошли кроз конкурсну процедуру, прво позива на закон и говори да су опозиционари џаба дошли јер је прописано кад је вријеме за то. На поновљеним протестима опозиционари најављују да ће протесте из Бањалуке премјестити пред просторије ЦИК-а у Сарајеву. У међувремену, на партијски везане чланове ЦИК-а врши се притисак из партијских редова, ОХР-а и три амбасаде – навела је Цвијановић.

И онда тај ЦИК који некидан рече да то што сад тражи опозиција није у складу са законом, додала је Цвијановићева, напрасно одлучи да се поново преброје гласови, мимо закона и прописаног рока и услова кад се то чини.

– Неко би могао закључити и да се намјерно одуговлачило са почетком бројања гласова из иностранства плашећи се још веће разлике у корист кандидата за предсједника Српске Милорада Додика, што ће вјероватно и бити. Да ли је ЦИК подлегао притиску странаца или страху од протеста пред својим вратима или је и сам дио ове очигледне манипулације опозиције и појединих амбасада, остаје да се види. У сваком случају, незаконито је то што раде, ма шта да је разлог – истакла је Цвијановић.

Она је поручила да поновљено бројање није проблем, али незаконито дјеловање јесте.

– Очигледна је и јасна намјера да се вреће са гласовима довуку у Сарајево да би се по њима вршљало онако како су то договорили ПДП и ОХР. Овдје није ријеч о томе да се неко у СНСД-у буни против било каквог новог бројања, али се буни против незаконитог поступања и непрофесионалног дјеловања ЦИК-а чији предсједник и чланови данас тврде једно, а сутра ураде друго. Значи да су неозбиљни и неодговорни људи дошли на озбиљне и одговорне позиције – констатовала је Цвијановић.

На питање да прокоментарише информације које су се појавиле у јавности да се члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина, која је иначе прије именовања на ту позицију радила као савјетник Мирка Шаровића, ових дана састајала са Шаровићем, који је и кандидат у овом изборном процесу, Цвијановићева је рекла, ако је та информација тачна, онда је овај састав ЦИК-а тотално девастирао повјерење у било коју своју активност.

– Било како било, грађани су на изборима убједљивом разликом изабрали Милорада Додика за предсједника Републике Српске. Преурањена најава побједе Јелене Тривић из ПДП-а увод је у слијед наведених испројектованих дешавања с циљем да у политићком животу одрже Бранислава Бореновића и Тривићеву, односно да не буду маргинализовани попут Вукоте Говедарице након његовог пораза на изборима 2018. године.

Милан Радовић се испрсио испред Шаровића, што није ни чудно, јер је потрошио и више пара на изборима. Шаровићу су дали да, упркос својим годинама и функцијама које је до сад обављао, носи транспарент на протестима, и то чак не ни на средини улице, већ у неком ћошку. Толико о његовом кредибилитету који ужива у странци на чијем је челу – истакла је Цвијановић, која је кандидат за српског члана Предсједништва БиХ и која је, према прелиминарним подацима, остварила предност око 100.000 гласова у односу на Шаровића.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести