НОВОСТИ

Цвијановић: Конзистентне политике Србије и Српске

07/10/2022

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да оно што ради Република Српска неће бити у функцији угрожавања било каквих интереса Србије, као и да зна да оно што ради Србија није ни у каквој функцији угрожавања интереса Српске.

 

 

– Ми смо дио глобалне политике и не мислим да је оптерећење за Србију оно што радимо у Републици Српској, нити је оптерећење за Српску оно што ради Србија. Гдје год је могуће наше политике су врло конзистентне – рекла је Цвијановић за “Евроњуз Србија”.

Она је навела да Република Српска прати политику Србије када је ријеч о Косову и Метохији.

– Република Српска никада није урадила ништа против оног што је Србија дефинисала као свој однос према ситуацији која се односи на Косово – рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да је Република Српска чинилац у доношењу одлука на нивоу БиХ и да одлука која не ужива пуни консензус или сагласност све три стране може буде блокирана.

– Вама је познато да су Бошњаци и Хрвати жељели да се иде у признање Косова, а да је Милорад Додик, као представник Републике Српске на нивоу БиХ, рекао да то не долази у обзир, јер желимо да слиједимо политику Србије – навела је Цвијановић.

Она је подсјетила и да је, када је Србија дефинисала свој став према НАТО, Република Српска рекла да ће и њен однос према том савезу бити базиран на политици Србије.

Цвијановић је истакла да Република Српска признаје територијални интегритет Украјине, али да не жели да уводи санкције Русији.

– И ту смо врло сагласни. То је од почетка позиција са којом смо ми ушли као неко ко стоји са стране и трпи посљедице, а нема ништа са тим сукобом – рекла је Цвијановић.

Она је рекла да постоји сагласност, везе, заједничка улагања и заједнички однос Републике Српске и Србије према бројим питањима.

– Природно је да једни о другима водимо рачуна, да смо једни другима подршка и да једни другима никада не бисмо нанијели неко зло или штету – рекла је Цвијановић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести