НОВОСТИ

Цвијановић: Наставити одличну сарадњу Српске и Србије

07/10/2022

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је сарадња Србије и Српске одлична и да очекује да ће бити настављена јер је суштински важна.

 

Жељка Цвијановић

Жељка Цвијановић

 

– Много пута сам рекла да је Србија ослонац Републици Српској у сваком погледу. Нама је важна, наравно, улога Србије и са аспекта правних веза садржаних у Споразуму о специјалним паралелним везама, које нам дају могућности и правни темељ за сарадњу у сваком погледу – рекла је Цвијановић.

Нагласивши да је сарадња Републике Српске и Србије одлична, Цвиајновићева је истакла да постоји међусобно политичко разумијевање и, што је веома битно, економски заједничко дјеловање.

– Наравно не може се Република Српска поредити са Србијом, јер Србија је најозбиљнија земља региона, која иде крупним корацима напријед. То је земља која има све полуге државе у својим рукама, демографски је на првом мјесту, има потенцијале који су неупитни и на којима други могу само да јој завиде, а има и коегзистентну политику – рекла је Цвијановић за Радио “Београд 1”.

Она је истакла и улогу Србије када је у питању Дејтонски споразум, гдје је Српска увијек добијала подршку Србије.

– Србија је годинама покушавала показати да стоји на страни Дејтонског споразума, да нема ништа против било кога у оквиру БиХ и да поштује вољу сва три народа, али да има посебне емоције када је у питању Република Српска. И то је јасно, фер, очекивано и толико нормално да не знам што би неко имао нешто против тога – навела је Цвијановић.

Она је навела да на микроплану очекује већу интеграцију у економском смислу, што, како је напоменула, подразумијева не само велике стратешке пројекте као хидорелектрана “Бук бијела”, аеродром Требиње и ауто-пут који повезује Бањалуку и Београд.

Цвијановић је подсјетила да је Србија улагала много у локалне заједнице у Српској и оставила врло видљив траг, градила домове културе, домове здравља вртиће, школе, реновирала фискултурне дворане и друго.

– Очекујем да идемо крупним корацима напријед, да ћемо сарађивати добро. Ми имамо свијест једни о другима, знамо да не смијемо једни другима наносити било какву штету, знамо да се морамо држати заједно и бити једни другима подршка – нагласила је Цвијановић.

Она је истакала да, уз све ово, у Србији постоји пуно људи из Републике Српске или оних који су поријеклом са тог простора, те да је та веза додатно ојачана самом чињеницом да многи људи који живе у Србији и обављају важне послове поријеклом из Српске.

– Ја то посматрам као јединствен простор националног јединства и националног достојанства – рекла је Цвијановић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести