НОВОСТИ

Цвијановић: Посљедња линија одбране легитимних српских интереса

25/10/2021

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Скупштина српског народа БиХ једина институцији која је створена прије саме Републике Српске, као посљедња линија одбране легитимних српских националних интереса у оквиру тадашње Социјалистичке Републике /СР/ БиХ.

 

Жељка Цвијановић

– Скупштина српског народа у БиХ, претеча данашње Народне скупштине Републике Српске, изникла је из сложених политичких околности и тешко нарушених међунационалних односа унутар предратне БиХ, узрокованих игнорантским односом и прегласавањем српских посланика у скупштини СР БиХ – истакла је Цвијановић на свечаној академији поводом обиљежавања 30 година од оснивања Народне скупштине Републике Српске.

Предсједница Републике је нагласила да је кап која је прелила чашу у октобру 1991. године било нелегално доношење такозваног “Акта о реафирмацији суверености Републике БиХ”, гласовима муслиманских и хрватских посланика, а мимо воље и без присуства српских.

Она је додала да је, штитећи своју конститутивност и равноправност, српски народ у БиХ почео да се организује институционално, а први задатак био је стварање сопственог парламента, што је и реализовано 24. октобра 1991. године.

Цвијановић је нагласила да је Скупштина створена захваљујући одлучности и јединству српских посланика који су храбро искорачили, не пристајући на прегласавање и подређен положај у односу на друга два конститутивна народа.

– Од тада до данас, Народна скупштина представља стуб институционалне заштите Републике Српске, њених надлежности, интегритета и Уставом загарантоване аутономије. Снажно је утемељена у вољи народа, не само као представничко тијело, већ и као институција са важним уставним механизмима који спречавају угрожавање виталних националних интереса на заједничком нивоу.

Поред тога, посебан значај са собом носи чињеница да су све важне историјске одлуке, у ближој и даљој прошлости, донесене управо на сједницама наше скупштине, а најзначајнија је свакако она 9. јануара 1992. године, на којој је усвојена Декларација о проглашењу Републике српског народа БиХ, односно Републике Српске – подсјетила је предсједница Српске.

У сличним околностима, у односу на оне у којима је настала, додала је Цвијановић, Народна скупштина егзистира и дјелује данас, 30 година од свог оснивања и 26 од завршетка ратних сукоба у БиХ.

Она је нагласила да су наметања, оспоравања, прегласавања, урушавање правног система и уставног поретка, политичка свакодневница у БиХ и само неки од изазова са којима се суочава Република Српска.

– Упркос томе, Народна скупштина годинама и у континуитету потврђује статус убједљиво најефикаснијег законодавног тијела у БиХ, како у погледу усвојених закона, тако и у обављању других функција из своје надлежности. Једна од најзначајнијих функција јесте пружање подршке српском члану Предсједништва и спречавање прегласавања у овој институцији, кроз потврђивање механизма заштите виталног интереса Републике Српске. У садашњем сазиву, Народна скупштина је двотрећинском већином неколико пута потврдила свој значај и, заједно са српским чланом Предсједништва, спријечила доношење одлука које би биле штетне за Републику – нагласила је Цвијановић.

С друге стране, указала је она, предстоји нам вријеме доношења важних одлука за Републику Српску.

– Многе надлежности које су нам од Дејтона до данас насилно и нелегално одузете, биће враћене и у том процесу кључну улогу ће имати Народна скупштина Републике Српске. Не желимо ништа више и ништа мање од онога што нам по Дејтонском споразуму и Уставу припада и за то ћемо се борити свим расположивим политичким и правним средствима. Због тога је потребно да се окупимо у и око Народне скупштине, исте оне у којој смо доносили све суштински важне одлуке за Републику Српску и њене грађане – поручила је предсједница Српске.

Она је оцијенила да има неке симболике и у овом великом јубилеју, који баш у ово изазовно вријеме подсјећа на њен историјски значај, снагу и континуитет.

– Увјерена сам да смо на исправном путу и да ћемо, сада и убудуће, заједничким снагама савладати све препреке на путу изградње боље, снажније и успјешније Републике Српске. У то име, Вама предсједниче и вашим претходницима, свим садашњим и бившим посланицима, као и нашим грађанима, честитам 30 година постојања и рада Народне скупштине Републике Српске – истакла је предсједница Републике Српске.

Остале Вијести