НОВОСТИ

Цвијановић: Срби били и остали на правој страни историје

08/10/2022

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је веома срећна што је Бољанић постао традиционално мјесто окупљања, јер се на тај начин враћа барем дио дуга нашим славним сународницима захваљујући којима су Срби били и остали на правој страни историје.

 

Жељка Цвијановић

Жељка Цвијановић фото: Срна

 

“Окупили смо се данас у Бољанићу, на Озрену, како бисмо заједнио обиљежили 78 година од једне од највећих акција спасавања савезничких пилота иза непријатељских линија током Другог свјетског рата”, рекла је Цвијановићева у Бољанићу.

Она је подсјетила да је Мисија “Халијард”, позната и као операција “Ваздушни мост”, трајала од маја 1944. до фебруара 1945. године на територији окупиране Краљевине Југославије.

“На овом мјесту, у јесен 1944. године, за само десетак дана изграђен је импровизовани аеродром са кога је крајем те и почетком наредне године, у три наврата, евакуисано око 60 савезничких пилота. Поред 15. ваздухопловног корупса америчке војске и Југословенске војске у отаџбини, велики допринос операцији дало је цивилно становништво ових слободарских крајева”, навела је Цвијановићева.

 

Она је нагласила да су о њиховом доприносу најљепше писали евакуисани амерички пилоти који су били одушевљени гостопримством, љубазношћу и пријатељским односом простодушних и храбрих српских сељака.

 

“Ове непобитне историјске чињенице свједоче о огромној жељи нашег народа и сваког нашег човјека да допринесу коначној побједи над иидеологијама зла из тог периода. Управо ти људи оставили су нама и свим будућим генерацијама огроман морални и симболички капитал који смо дужни да чувамо и његујемо”, указала је Цвијановићева.

Она је рекла да су оставили и успомену на златни период српско-америчких односа, као и на заједничке вриједности које баштине наши народи, на основу којих се у будућности може унаприједити сарадња и разумијевање, те да је зато веома важно са овог мјеста заједно послати поруку мира како на овим просторима, тако и у цијелом свијету.

“У тешким и сложеним околностима, којима свакодневно свједочимо, од пресудног значаја је да над конфликтима превладају мир, дијалог и боље разумијевање између народа и држава. Припадам народу који добро зна колика је цијена сукоба и зато непрестано позивамо на дијалог и разговор, јер је то једини начин на који можемо ријешити отворена питања у БиХ”, поручила је предсједник Републике Српске.

 

Она је нагласила да без мира и стабилности нема ни економског развоја, нити боље будућности за генерације које долазе.

 

“Храбро корачајући у будућност увијек ћемо памтити нашу херојску прошлост и велике историјске подвиге, какав је несумњиво и операција `Халијард`”, закључила је Цвијановићева у обраћању на обиљежавању 78 година од операције “Халијард”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести