НОВОСТИ

Цвијановић: Срби желе живјети у миру, развијајући своје институције (ВИДЕО)

19/08/2022

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас у Сарајеву, гдје је присуствовала обиљежавању славе Храма Преображења Господњег у Пофалићима, да Срби желе да живе у миру, развијајући своје институције и сарађујући са Српском православном црквом.

 

БАЊАЛУКА, 20. АВГУСТА /СРНА/ – Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

 

Цвијановић је рекла да су окупљање око порука које стоје иза великих празника, око наученог из прошлости и циљева у будућности, сигуран пут у просперитетну будућност.

– Желимо да сарађујемо и са невладиним удружењима и са свима који данас чине нашу заједницу, а то је Република Српска – рекла је Цвијановић.

Цвијановић је изразила задовољство што већ други пут присуствује обиљежавању славе овог храма.

– Ово је знак подршке нашим људима, додуше, оним малобројним који су остали да живе у сарајеву, али исто и нашим људима из Источног Сарајева који воде рачуна и о потребама Цркве овдје – рекла је Цвијановић новинарима након литургије и славског обреда.

Она је захвалила и свештенству које, како је рекла, води рачуна о Србима без обзира гдје живе.

– Мало је Срба који су остали у Сарајеву да живе. Углавном су они отишли са својим породицама негдје далеко или су на територији Републике Српске. То не умањује нашу потребу да смо увијек са њима – рекла је Цвијановић.

Цвијановић ће данас и у Рогатици присуствовати обиљежавању славе општине и свечаној сједници.

Храм Светог Преображења у Сарајеву данас је обиљежио крсну славу, а кум славе ове године је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Храм је 8. септембра 1940. године освештао Његова светост патријарх српски Гаврило, уз присуство бројних владика, 50 свештеника, високих званица и 50.000 вјерника. Од тада је сваке године у том храму прослављано Преображење као храмовна крсна слава.

Српска православна црква /СПЦ/ данас обиљежава празник Преображења Господњег, који је посвећен сјећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор, када он најављује своје страдање и славу.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести