НОВОСТИ

Цвијановић у Пољској: Поштовати уставну структуру предвиђену Дејтонским споразумом (ФОТО/ВИДЕО)

21/10/2021

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, другог дана званичне посјете Пољској, састала се са државним секретаром у Министарству породице и социјалне политике Станиславом Шведом и учествовала на научном панелу на Институту за славистику Варшавског Универзитета.

 

Цвијановић у Пољској

Цвијановић у Пољској

 

На састанку са државним секретаром разговарано је о искуствима Пољске у области демографске политике и спровођењу различитих мјера у домену пружања подршке породици, како младима, тако и пензионерској популацији, саопштено је из Кабинета предсједнице Републике Српске.

Саговорници су изразили опредијељеност ка интензивнијој институционалној сарадњи ресорних министарстава у Пољској и Републици Српској, те размјени информација у погледу позитивних пракси које имају за циљ побољшање демографске ситуације.

 

Видео прилог можете погледати ОВДЈЕ

 

Током научног панела, у организацији Института за славистику на Варшавском Универзитету, било је ријечи о бројним актуелним темама, позицији Републике Српске у оквиру уставног система БиХ, процесу европских интеграција, као и односу Пољске према политикама Европске уније.

На панелу, којем су присуствовали представници Института за међународне односе Пољске, Удружења које се бави изучавањем политичких и друштвених процеса на постјугословенском простору, као и декан Факултета полонистике Збигњев Грен, предсједница Српске упознала је учеснике са актуелном политичком ситуацијом у БиХ и указала на неопходност поштовања уставне структуре предвиђене Дејтонским споразумом и његовим Анексом 4.

Предсједница Српске изразила је задовољство учешћем на научном панелу, као и конструктивном расправом којој су допринијели како присутни представници научне заједнице, тако и студенти Варшавског Универзитета.

 

Раније данас предсједница Српске уручила је Енциклопедију Републике Српске Институту за славистику на Универзитету у Варшави

Остале Вијести