НОВОСТИ

ЦИК да не доводи у питање будућност 23.000 просвјетних радника

21/10/2022

Министар просвјете и културе Наталија Тривић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић и предсједник Синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић поручили су данас ЦИК-у БиХ да не доводи у питање будућност 23.000 радника у просвјети, култури и у студентском стандарду у Српској.

 

 

Тривићева, Рајчевић и Гњатић изразили су узнемиреност, забринутост и незадовољство због неблаговременог објављивања резултата избора и Централној изборној комисији БиХ упутили недвосмислену поруку да не доводи у питање будућност 23.000 радника.

Гњатић је информисао министре да међу запосленима у основном и средњем образовању и култури, те у високом образовању и студентском стандарду постоји велико незадовољство и осјећај несигурност за своју и будућност породица због вијести да се свим радницима потенцијално могу смањити плате и ускратити сва друга усаглашена права у складу са посебним колективним уговорима и другим актима, а све због необјављивања резултата избора од стране ЦИК-а.

На састанку је констатовано да су због актуелне ситуације у вези са изборним резултатима отежани разговори синдиката са министрима у вези са планираним наставком повећања плата, те да постији оправдан страх да ће се због преласка на привремено финансирање, на основу закона, умањити плате радника и вратити на стање из јануару 2022. године, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Истакнуто је да би радници осјетили умањење плате од 150 до 300 и више КМ и да било какво успоравање развоја Републике Српске и задржавање оствареног нивоа плата и других права радника не може да се оправда спорим радом ЦИК-а.

Неусвајања буџета за 2023. годину и примјена привременог финансирања, због неблаговременог објављивања резултата, доводи у питање финансирање бесплатног смјештаја у студентским домовима у Републици Српској, али и цјелокупно финансирање нових републичких установа културе као што су Аудио-визуелни центар Републике Српске и Народно позориште Источно Сарајево, наводи се у саопштењу.

Гњатић је контатовао да је у току претходне четири године шест пута вршено повећавање плата, а у претходних годину дана два пута и у име свих радника апеловао је да ЦИК у што краћем року прогласи резултате избора како се не би довела у питање будућност просвјетних радника, радника у култури и запослених у студентском стандарду и сва усаглашена права радника.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести