НОВОСТИ

Чубриловић: Почетком новембра посебна сједница о враћању отетих надлежности

21/10/2021

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће посланици расправљати о враћању одузетих надлежности Републици Српској требало би да буде одржана почетком новембра, изјавио је предсједник НСРС Недељко Чубриловић.

 

Чубриловић у емисији Отворено речено

Чубриловић у емисији Отворено речено

 

Чубриловић је у емисији “Отворено речено” Радија Републике Српске истакао да Српска инсистира на поштовању Дејтонског споразума и да зато тражи враћање надлежности и поништавање 140 донесених закона високог представника.

Чубриловић је додао да Српска не жели сукобе нити рат, али да не одустаје од својих права која су јој загарантована Уставом.

Посебна сједница, каже Чубриловић, прилика је да Република Српска кроз конструктивну расправу донесе закључке који ће омогућити враћање свих одузетих надлежности које су Српској прописане Дејтонским споразумом.

– То би могло бити почетком новембра. Све оно што у НСРС дође из Владе ми смо дужни да разматрамо. Десетине одлука Уставног суда БиХ не поштује Федерација у односу на Републику Српску, али то нико не примјећује, али се примјећује када Република Српска реагује на нешто. Говоримо само о поштовању закона и о неумањивању надлежности Републике Српске – рекао је он.

 

Предсједник Парламента додаје да Српска не жели никакву врсту сукоба нити да враћеним надлежностима наруши Устав БиХ.

 

– У Републици Српској не постоји саговорник који каже да жели сукобе. То добијамо с друге стране, али се нама импутира да ми нешто лоше желимо да направимо и зато то нико нормалан не може да прихвати – рекао је Чубриловић.

Он је истакао да је закон који је наметнуо Валентин Инцко важно питање које треба ријешити, као и питање нелегитимног избора Кристијана Шмита.

– Као наметнут закон он није добро дошао, да не говорим о његовом садржају. Било би рјешење да се на постојећи закон стави мораторијум како би сви пронашли рјешење. Што се тиче Кристијана Шмита, међународна заједница треба да буде свјесна да Република Српска само жели законитост унутар БиХ – поручио је Чубриловић.

 

Говорећи о регионалној сарадњи, Чубриловић је рекао да је сарадња са земљама региона, посебно Србијом, донијела многе битне пројекте.

 

– Гради се ауто-пут, нови мост на Рачи, а слиједи отварање прелаза у Братунцу – рекао је он.

Чубриловић истиче да побољшање стандарда остаје приоритет.

– Подржаћемо сваку мјеру која значи смањење трошкова и грађанима и привредницима. Има најава да би могло доћи и до повећање плата крајем ове или почетком нове године, али конкретно не могу још то да потврдим – рекао је он.

Чубриловић је навео да ће НСРС у наредном периоду пригодном свечаношћу обиљежити тридесет година постојања, додајући да је ова највиша законодавна институција најуспјешнији парламент у региону.

Остале Вијести