НОВОСТИ

Чубриловић: Права и интереси Срба у БиХ нису на штету других народа

22/10/2021

Српски народ у БиХ и данас као и прије 30 година мора да брани своја права и интересе који ни у чему нису већи од права и интереса других народа у БиХ, нити су на њихову штету, поручио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, отварајући у Бањалуци изложбу поводом обиљежавања три деценије парламента Српске.

 

Недељко Чубриловић

Он је напоменуо да је оснивање Скупштине српског народа у БиХ, правне претече Народне скупштине Републике Српске, 24. октобра 1991. године, било политички изнуђено с циљем одбране од прегласавања од посланика из друга два народа у БиХ и заштите конститутивности и равноправности српског народа у БиХ.

– И онда и данас готово је иста структура оних који неће до краја да нас чују а камо ли да разумију. И онда и данас морали смо бранити своја права и интересе који ни у чему нису већи од права и интереса других народа у БиХ, нити су на њихову штету – нагласио је Чубриловић у обраћању у Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске.

Он је рекао да је изложба поводом 30 година развоја Народне скупштине Републике Српске свједочи о томе да српском народу и његовим изабраним представницима никада није било лагодно.

– То јесте и мора бити важан елемент наше специфичне културе сјећања која увијек мора бити окренута и уназад и унапријед, и у којој не смијемо изневјерити претке ни разочарати потомке – нагласио је Чубриловић.

Честитајући јубилеј рада и развоја свим предсједницима парламента Републике Српске и посланицима свих сазива, предсједник АНУРС Рајко Кузмановић рекао је да је развојни пут парламента био тежак, али частан.

– То је био пут кроз трње до славе. Од рада у ратним условима, рада по Дејтонском споразуму, под условима разорног дјеловања високог представника, до данас у специфичним условима. У свим тим фазама рада Народна скупштина је успјешно остваривала своју функцију – истакао је Кузмановић.

Изложбу архивских докумената који свједоче о преломним историјским данима рада Народне скупштине Републике Српске приредио је Архив Републике Српске.

– Овај кратки опис 30 година рада Народне скупштине Републике Српске показује са којим је квалитетом она радила и са коликим напором су се ангажовали њени народни посланици – рекао је директор Архива Бојан Стојнић.

Отварању изложбе коју је организовао Архив Републике Српске и Народна скупштина присуствовали су посланици актуелног сазива паралмента Српске, као и прошлох сазива, представници Републике Српске у институцијама БиХ, те чланови академске заједнице Републике Српске.

Остале Вијести