НОВОСТИ

Шеранић упутио допис Агенцији за лијекове; Престаните са узнемиравањем јавности

01/10/2021

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић упутио је данас допис Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ и директору Александру Золаку упозоравајући га на погубност упорних тврдњи којим се доводи у питање исправност кисеоника у здравственим установама Српске.

 

Бањалука – Ален Шеранић

 

Саопштење преносимо у цијелости:

Поштовани,

Имајући у виду да је јавност Републике Српске у протеклим данима значајно узменимирена тврдњама да се у здравственим установама у Републици Српској при лијечењу пацијената примјењује штетан кисеоник, овом приликом, првенствено као здравствени радник, грађанин Републике Српске и у коначници министар здравља и социјалне заштите Републике Српске упозоравам Вас на погубност Ваших упорних тврдњи се доводи у питање исправност кисеоника.

Тим више, што је Влада Републике Српске предузела све активности, заједно са здравственим установама, како би грађанима, а у првом реду пацијентима и њиховим породицама, доказали да је кисеоник који се примјењује у лијечењу, доказане безбједности, квалитета и концентрације кисеоника, који одговара лијеку. Конкретно, узети су узорци кисеоника који се примјењује у лијечењу у ЈЗУ Универзитетском клиничком центру Републике Српске и ЈЗУ Болница “Др Младен Стојановић” Приједор, од стране лабораторије Линде Гас, Србија Индустрија гасова а.д. Бечеј, која је акредитована за обављање послова ове врсте испитивања.

Напомињемо да је поменута лабораторија акредитована од стране Акредитационог тела Србије, основаног одлуком Владе Републике Србије.

Према резултатима анализе узоркованог кисеоника, који су доступни јавности, јасно је да се ради о кисеонику који има квалитет, безбједност и концентрацију кисеоника, која је и виша од минималног процента стандарда за лијек.

Обзиром на панику и страх, које сте произроковали својим јавним иступима, били смо приморани да у интересу наших грађана, затражимо анализу независне акредитиване лабораторије, јер Ви, као одговорно лице у институцији нисте дјеловали у синергији са надлежним органима у Републици Српској, у циљу превазилажења административних баријера, које су збуњујуће за јавност, а узрокују неповјерење и страх.

Осим пацијентима и њиховим породицама, проузроковали сте огроман проблем у раду здравствених радника, који 24 часа дневно своје животе усмјеравају ка само једном циљу – за помоћ људима којима је угрожено здравље, а посебно у ситуацији епидемије вируса корона, који је задесио цијели свијет, а што бисте Ви, као здравствени радник и професионалац у области здравља, требало да знате и уважите.

Зато Вас са пуном одговорношћу питам, како да од њих очекујемо да нас лијече, да буду посвећени и да жртвују и себе и своје породице, ако је кроз овакве иступе у јавности доведен у питање и њихов професионални кредибилитет и ако су јавно означени као неко ко несавјесно лијечи људе?

Од Вас као здравственог радника и директора институције која, као и Министарство којим руководим, у фокусу рада мора да има заштиту здравља грађана, очекује се да у овој ситуацији учетвујете у изналажењу рјешења за превазилажење проблема, који је евидентан не само у Републици Српској, него и у Федерацији БиХ, а потенцијално погађа све људе.

На крају, апелујем на Вас да престанете са узнемиравањем јавности довођењем у исту раван административно и суштинско питање, и на тај начин омогућите рад здравствених установа, и као што смо и сами учинили, ангажујете све своје капацитете да се обезбиједи несметано и континуирано снабдјевање здарвстевних установа неопходним кисеоником.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести