НОВОСТИ

Шест пута рањен, али увијек ишао први

09/06/2021

Специјална јединица ”Пеша” била је једна од елитних јединица Војске Републике Српске у саставу Прве посавске бригаде.

 

 Бошко Перић ”Пеша”

командир Бошко Перић ”Пеша”

 

Њен командир био је Бошко Перић ”Пеша”. Јединица је основана у марту 1993. године на приједлог начелника бригаде, мајора Драгише Секулића. Објединила је два постојећа извиђачко-диверзантска вода Прве посавске бригаде: ”Мићине бебе” и ”Пеша”, а за командира чете постављен је 22-годишњи поручник Бошко Перић ”Пеша”, Одреду је временом прикључен и вод тенкова, као и оклопна возила с противавионским наоружањем, објављено је порталу „Војска Републике Српске“.

 

Ратни пут

 

Чета је учествовала у већини операција Источнобосанског корпуса. Одмах након оснивања, ”Пешини” борци заузели су окупирано српско село Липовац надомак Брчког. Током љета, чета је наступала у шпицу напада на бошњачке снаге у операцији „Садејство 93” када је проширен посавски Коридор. Специјална јединица ”Пеша” се посебно истакла у деблокади брда Лисача на Мајевици у новембру 1994., када је из окружења избављено 70 бораца Војске Републике Српске. Током напада погинуо је командир јединице, Бошко Перић ”Пеша”.

 

„Посљедње ријечи које сам ја чуо од њега, биле су – циљ нам је Лисача, па макар се ни један не вратио жив”, каже Млађен Павловић, ветеран Прве мајевичке бригаде. Током напада увијек је ишао први.  „Испред њега, није могао нико ићи. Само послије њега“, прича Владимир Марић. И екадашњи припадник специјалне јединице “Пеша” Благоја Крајиновић присјетио се команданта јединице, за кога је рекао да је био шест пута рањен, али да није имао наредбу напријед него “за мном”. “То је момак који је самоиницијативно напустио лагодан живот у Словенији и вратио се овамо да би бранио српски народ”, рекао је Крајиновић, те додао да је ову јединицу разликовало од других то што су били веома дисциплиновани. За живота је Пеша одликован Медаљом хероја Милана Тепића, а постхумно и Орденом Обилића. Током рата погинуло је 19 бораца чете ”Пеша”, 20 је рањено, један је нестао, док је рат преживио 81 борац.

 

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је раније да је ова јединица извршавала најтеже борбене задатке и да њен млади командант Бошко Перић Пеша треба да нађе своје мјесто у уџбеницима историје. Оцијенио је да млади људи као Пеша треба да буду примјер генерацијама које долазе, да се нађу у уџбеницима историје, јер су данас у искривљеном систему вриједност узори некакви људи из ријалити програма. Ратни командант Прве посавске бригаде генерал Милорад Кутлешић подсјетио је да је ова јединица формирана према његовој наредби у марту 1993. године и да је добила специјалне задатке. “Ову јединицу је, прије свега, красила дисциплина, одговорност, другарство, пожртвованост, патриотизам и жеља да се сачува српски народ”, рекао је Кутлешић. Јединица је, додаје, увијек била спремна да реагује у било којем дијелу Републике Српске уколико би се за тим указала потреба. “Јединица је сврстана у неколико најелитнијих у то вријеме, а какав је њен комадант био говори и чињеница да је у жељи да помогне српским јунацима који су били на Мајевици и сам изгубио живот”, рекао је Кутлешић.

Остале Вијести