НОВОСТИ

Ђокић: Политичком Сарајеву смета економски развој Српске

22/07/2021

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је све у вези са изградњом Хидроелектране “Бук Бијела”, укључујући додјељивање концесије, урађено у складу са законским и уставним одредбама, али да политичком Сарајеву смета економски развој Српске.

 

 Министар Петар Ђокић

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић

 

Осим политичког, он не види ниједан други разлог којим би се могли оправдати покушаји Сарајева да омете изградњу објекта, важног не само за развој Српске, него и цијеле БиХ.

Ђокић је додао да му је нејасно и понашање представника Уставног суда који то подржавају, и то тако што у апсолутно непотребну причу уплићу потпуно ненадлежну Комисију за концесије, која може да додјељује концесије само на локацијама на међудржавној граници или на међуентитетској линији.

– У овом конкретном случају она нема шта да тражи, јер у том појасу ријека Дрина нити је граница са Србијом и Црном Гором нити је ријеч о међуентитетској линији. Дакле, све је у искључивој надлежности Српске и њених институција, а тиме и њене комисије за концесије – рекао је Ђокић за Политику.

То је, додао је он, јасно и политичком Сарајеву, којем смета економски развој Српске и које, очито, не може да се помири са чињеницом да Хидроелектрану “Бук Бијела”, вриједну 520 милиона евра, заједнички граде Србија и Српска и то на једној од најатрактивнијих локација за производњу обновљивих извора енергије у Европи.

– Крајње је вријеме да политичари из Сарајева схвате да њихове иницијативе, попут ове да се спријечи не само изградња Хидроелектране “Бук Бијела”, него и још двије планиране “Фоча” и “Паунци” дестабилизују односе у БиХ – додао је Ђокић.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести