НОВОСТИ

Јесу ли власти у БиХ дигле руке од тражења несталих? (ВИДЕО)

06/07/2021

Представници Републике Српске који трагају за још 1.657 лица још једном су изразили незадовољство застојем у процесу тражења и идентификације.

 

трагају за још 1.657 лица

 Представници Републике Српске трагају за још 1.657 лица

 

Институционална сарадња свих нивоа власти у БиХ, у којој је још трага за 7.600 лица, нема алтернативу, истакнуто је на данашњем округлом столу у Сарајеву посвећеном тражењу несталих.

Братове посмртне остатке успио је пронаћи. За мајчиним још трага. Марко Грабовац глас је породица из Српске која трага за још 1.657 лица, породица које не крију незадовољство како се овај процес одвија након што је прешао на бх ниво.

– Зустављен је рад, у проценту је заустављен рад на тражењу, поготово када су у питању Срби, када неко каже сада да нешто омета или да је пандемија, ја то нећу да узмем у обзир, зато што је прошло 25-26 година да ми породице још увијек тражимо своје и да они који су пронађени 20 и више година су у костурницама и чекају на милост и немилост институција БиХ- истакао је Грабовац.

У Савјетодавном одбору Института за нестале БиХ истичу да су највећи проблеми доток информација и мањак политичке воље.

-Највећи проблем је у мањку информација и незаинтересованости институција за тражење несталих особа, унаточ томе што је прошло 26 година од самога рата – подсјетио је Жељко Станић, предсједавајући Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ.

Да влада увјерење да је у БиХ присутна завјера ћутања и да се тешко долази до информација, сматра и Никола Перишић из Колегијума директора Института. Каже да се већ спроводе алтернативне методе тражења несталих, укључујући и савремене технологије.

Желимо убрзан рад и хоћемо резултате – наглашава наш саговорник с почетка прилога додајући како у Републичком одбору у посљедње вријеме нису задовољни ни радом на терену, јер нема више пробних копања и све се, закључује, завршава на неким већ препричаним причама.

Више у прилогу: ЛИНК

Извор: РТРС

Остале Вијести