НОВОСТИ

Ћеранић о интересу Британаца на Балкану (ВИДЕО)

03/02/2022

Балкан је и даље од стратешког интереса за Велику Британију и њену вањску политику, рекао је декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци, Предраг Ћеранић, гостујући у Јутарњем програму.

 

Предраг Ћеранић

 

– Британија се повукла из Брегзита да би попут САД креирала своју спољну политику, јер у ЕУ нису могли то радити без сагласности највећих сила попут Њемачке и Француске – нагласио је Ћеранић.

Он је поновио и ријечи српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, да нема никакве потребе за додатним контигентом војске у БиХ.

– Додик је указао да је мисија Алтеа сасвим довољна. Она је овдје од 2004. године и представља војне снаге европских земаља и броји око 600 војника из 19 држава, замијенили су НАТО снаге – наглашава Ћеранић.

Он је подсјетио да је Велика Британија 2020. године повукла своје снаге, јер су се повукли из Европске уније.

– Поставља се питање по којем основу Британци желе ојачати војне снаге у БиХ, и шта је ту у позадини? Недавно је од 26. до 28. јануара боравила делегација британског парламента и након тога услиједила је ова најава – рекао је Ћеранић.

Ћеранић је подсјетио и на 2018. годину, када су Британци били такође овдје, и одмах је услиједила одлука владе да упуте контигент војске у БиХ, али услиједиле су оштре реакције, и од тога није било ништа.

– А та 2018. године била је веома битна за Републику Српску. Сјетити се митинга, политичких превирања, чекали су само погодан тренутак да све прерасте у насиље, да Полиција Републике Српске изгуби контролу над свиме и да интервенишу као миротворци, као у бројним државама, па и у Украјини не тако давно – нагласио је Ћеранић.

Он се дотакао и могућег сукоба на граници Русије и Украјине.

– Свјетски медији избјегавају једну чињеницу када извјештавају, дакле прећуткују неке ствари.  Предсједник Русије Владимир Путин као примјер често наводи Југославију, да Русија неће дозволити међународној заједници да уради оно што се дешавало на Балкану. Посљедња дешавања говоре да НАТО неће стационирати снаге у Украјину. Дакле релаксација односа, што не значи да ће тако бити и на дуже стазе – изнио је мишљење Ћеранић.

Видео погледајте ОВДЈЕ

Остале Вијести