НОВОСТИ

Лучић: Надлежни да заштите Којића и истраже пријетње

21/05/2021

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић најоштрије осуђује пријетње смрћу упућене директору Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милораду Којићу и апелује на надлежне институције да заштите Којића и истраже цијели случај.

 

 Милош Лучић

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић

 

– Право на живот је основно људско право загарантовано међународним правом и Уставом БиХ и зато је неопходно пронаћи и санкционисати оне који су упутили гнусне пријетње Којићу јер оне угоржавају и повређују његову личну слoбоду и права – навео је Лучић.

 

Он је истакао да Којић савјесно, одоговорно и професионално обавља своју дужност, свим легалним средствима бори се за истину и има пуну поршку надлежних институција.

 

Подсјетио је да је ово већ друга пријетња упућена Којићу јер му је већ крајем јануара путем Фејсбука такође пријећено убиством.

 

– Истина о Србима и злочини који су над њима почињени морају угледати свјетлост дана јер само кроз истину можемо погледати једни другима у очи и суочити се са прошлошћу. Злочини над Србима су почињени и због будућих генерација морамо истрајавати на истини без обзира колико она била болна за другу страну. Пријетње, псовке, заташкавање и лаж нису пут помирења већ напротив распирују нову мржњу и стварају нове подјеле и јаз – истакао је Лучић.

 

Он је поручио да циљ свих треба да буде боље и просперитетније друштво које ћемо градити кроз дијалог, компромис и суживот, те да зато морамо превазићи разлике уз толеранцију и уважавање.

 

Министарство за људска права и избјеглице БиХ, у чијој су надлежности питања људских права, подсјећа де се БиХ обавезала да ће осигурати остварење највишег нивоа заштите међународно признатих људских права и основних слобода.

Извор: РТРС

Остале Вијести