НОВОСТИ

Обиљежено 79 година од Битке на Козари

03/07/2021

На Мраковици је обиљежено 79 година од Битке на Козари.

 

На Мраковици је обиљежено 79 година од Битке на Козари

На Мраковици је обиљежено 79 година од Битке на Козари

 

Обиљежавању су приуствовали предсједница Српске Жељка Цвијановић и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Јутрос је служен парастос, којем су присуствовали представници институција Републике Српске и Србије, локалних заједница које гравитирају планини Козари, Трећег пјешадијског Република Српска пука, СУБНОР-а Републике Српске и Србије и организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Положени су вијенци и цвијеће на централни споменик.

Битка на Козари је симбол страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, током које је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 их је протјерано и интернирано у логоре.

Овај важан историјски догађај заједнички организују одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас, да је српски народ увијек био на правој страни историје.

„Боримо се за слободу и за државу и морамо очувати Републику рпску“, нагласио је Додик.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Козара увијек била симбол снаге и страдања. Она је истала да се окупљањем на Козари показују однос према славној историји и како се бори за слободу.

„Историја треба да нас научи како треба да се понашамо у будућности“, рекла је Цвијановић и додала како је срећна што у тешким временима може да се наслони на Србију.

 

Извор: РТРС

Остале Вијести