НОВОСТИ

Одборници СО Сребреница ове године неће заједно одати почаст страдалима

07/07/2021

Комеморативна сједница Скупштине општине Сребреница, на којој се сваке године уочи 11. јула одаје почаст свим страдалим у протеклом рату, ове године ће први пут бити одржана без присуства бошњачких одборника у сребреничком парламенту, који ће, како ствари стоје, бојкотовати сједницу, а тиме практично и жртве злочина почињених у Сребреници и цијелом Подрињу.

 

Комеморативна сједница Скупштине општине Сребреница

Комеморативна сједница Скупштине општине Сребреница

 

Предсједник Скупштине општине Сребреница Ћамил Дураковић под притиском “Мајки Сребренице” и осталих бошњачких удружења и потомака жртава није сазвао сједницу. Ипак, умјесто њега је то урадио потпредсједник СО Радомир Павловић, који је у складу са ставом скупштинског колегијума сједницу заказао за 10. јул у десет часова.

 

Ћамил Дураковић каже да сједницу није сазвао, али не зато што то није желио, већ зато што није имао морални основ за то, истичући и да је Клуб одборника коалиције “Моја адреса Сребреница” донио такву одлуку.

 

„Одржавањем крње сједнице биће послата јако лоша порука, али о томе је 2. јула требало да размишља Радомир Павловић, када је искористио српску већину да на тематској сједници под текућим питањима прогура резолуцију која нема везе са оним што нас чека наредних дана. За овај колапс заједничког рада и напора одговорни су Радомир Павловић и српски одборници“, каже Дураковић.

С друге стране Радомир Павловић категорично одбацује оптужбе да су он и српски одборници одговорни за, како каже Дураковић, колапс заједничког рада и напора. Павловић понавља да Резолуција о страдању српског народа у Сребреници у 20. вијеку, коју су у петак усвојили српски одборници у СО Сребреница, осуђујући истовремено све злочине почињене над Србима и припадницима свих народа на простору бивше Југославије у том периоду, није усмјерена ни против кога.

„Резолуција представља само истину и не умањује жртве других народа. Ми смо тим потезом жељели да покажемо да је неоправдано проглашавати српски народ геноцидним након свих жртава које је поднио и вјечне одбрамбене и слободарске борбе на страни побједника против освајача“, каже Павловић.

 

Он каже да је сазвао комеморативну сједницу зато што је тако одлучио колегијум и да су упућени позиви свима који су сваке године до сада долазили на комеморацију.

 

„Нажалост, Бошњаци су против свега и понашају се по принципу “или ће бити како ми кажемо или неће бити никако”. Одбили су све што смо предлагали. Они неће заједничке комисије, неће заједничке делегације за обилазак стратишта, заједничке округле столове, заједничке програме и пројекте у вези са жртвама, неће ништа заједничко. Они хоће само како они хоће и никако другачије и зато је безобразно оптуживати српске одборнике да су против заједничког рада“, каже Павловић.

Организациони одбор за обиљежавање 26 година од дешавања у Сребреници у јулу 1995. године најавио је да ће 11. јула бити одржана традиционална комеморација и одавање поште настрадалим Бошњацима у Меморијалном центру у Поточарима. Програм обиљежавања почеће у 11 часова емитовањем видео-порука и обраћањима званичника, потом ће званичници и делегације одати почаст и положити цвијеће, а у 13.05 часова почеће вјерски обред и покопавање посмртних остатака, како је најављено, 19 ексхумираних и идентификованих Сребреничана.

Полигон за политику

Начелник Сребренице Младен Грујичић каже да бошњачки функционери и одборници у Сребреници најавом бојкота комеморативне сједнице Скупштине општине показују њихов прави однос према страдалима.

„Они показују да желе да злоупотријебе и политизују страдање. Комеморативна сједница никада до сада није и не смије бити полигон за политику, већ је служила само и искључиво за то да буде одата почаст свим жртвама“, каже Грујичић.

 

Извор: Глас Српске

Остале Вијести