НОВОСТИ

Самарџија: Додик и амбасадори из Републике Српске чувају дејтонску БиХ

30/09/2022

Амабасадор БиХ у Руској Федерацији Жељко Самарџија изјавио је да амбасадори из Српске, у консултацијама са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, чувају надлежности Републике Српске дефинисане Дејтонским споразумом.

 

 

– Сваки усаглашен став на нивоу Предсједништва БиХ ми, амбасадори БиХ, дужни смо провести у земљи пријема, а за све оно што може да донесе политичку и економску штету Републици Српској, првенствено се консултујемо са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, кога је изабрао народ Републике Српске. Тако је било и тако треба да остане уколико желимо да очувамо надлежности Републике Српске дефинисане Дејтонским споразумом – рекао је Самарџија.

РУСИЈА ИЗУЗЕТНО ЦИЈЕНИ НАСТОЈАЊЕ СРПСКЕ ДА БиХ САЧУВА НЕУТРАЛНИ СТАТУС

Самарџија је у интервјуу Срни рекао да Руска Федерација изузетно цијени настојање Републике Српске да кроз међународну позицију БиХ сачува неутрални статус када је ријеч о украјинској кризи и непридруживању санкцијама против Русије.

– Придруживање санкцијама против Русије нанијело би велику штету БиХ и угрозило енергетску безбједност, али и поткопало темеље Дејтонског споразума, међународног правног акта, чији је Русија гарант – сматра Самарџија.

Он подсјећа да се Додик са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином сусрео три пута у посљедњих десет мјесеци, што довољно говори о међусобним пријатељским односима који су важна претпоставка за унапређење економске сарадње са Русијом, посебно у контексту актуелне енергетске кризе али планираних пројеката у енергетским сектору, изградњи гасних електрана и гасификацији Републике Српске.

– Треба напоменути да и БиХ у цјелини има бенефите од оваквих разговора јер је потрошња гаса у Федерацији БиХ /ФБиХ/ пет пута већа него у Републици Српској, што значи да морамо градити заједничку одговорност за енергетску безбједност становништва и привредних субјеката у БиХ. Нажалост, тако није у реалном животу јер неки политичари у ФБиХ више мисле како се додворити страним менторима, него онима који им дају повјерење на изборима – наглашава амбасадор БиХ у Москви.

Самарџија сугерише да ће бити интересантно видјети, у шта отворено сумња, да ли ће ти људи и инстутуције на чијем су челу, када дође хладна зима, заврнути гас и оставити грађане без гријања, само зато што је то гас из Русије.

Он подсјећа да је тако било и са повољном руском понудом за набавку вакцина против вируса корона, коју је свјесно или не, игнорисала министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић.

У МИП-у НИКАД ГОРЕ, НА СЦЕНИ “ЈАРАНСКА ДИПЛОМАТИЈА”

– Када је ријеч о сарадњи и односима у Министарству иностраних послова морам рећи да већ 25 година радим у заједничким институцијама и да никад није била горе стање у Министарству иностраних послова, а мој став ће, сигуран сам у то, потврдити три четвртине запослених у овом министарству – оцјењује Самарџија.

Према његовим ријечима, Министарство иностраних послова је потпуно приватизовано и ради за интересе једне политичке опције, кадровска политика је једнострана и своди се на једини критеријум послушности и по принципу “јаранске дипломатије” коју још савремени уџбеници дипломатије нису забиљежили.

Он тврди да су кључни људи који воде кадровску политику и организационе послове у Министарству иностраних послова за само три године напредовали од мјеста техничког секретара до највишег дипломатског ранга министра савјетника, а то нема нигдје у свијету, и то сви знају, па и у Агенцији за државну службу, мада нико ништа неће предузети.

– Резултат такве кадровске политике је стање у дипломатско-конзуларним представништима. Довољно је рећи да сам на почетку мандата затекао пуни састав у Амбасади у Москви, од девет запослених, а послије двије године сам остављен само са једним дипломатом без искуства. Једноставно, људи се повлаче из ДКП-а и нико се не распоређује, а угашено је и конзуларно одјељење, иако је сваки мјесец уносило у буџетски приход значајна средства. Нема ни рачуновође, ни возача, ни конзуларних радника… – огорчен је Самарџија.

Он сматра да је повлачење запослених и дипломата свјесна радња којом се жели отежати и блокирати рад амбасадора који долазе из Републике Српске, и то је пракса у многим ДКП-има на чијем челу су српски кадрови.

– Самовоља у раду, игнорисање консензуса и неспремност за било какву сарадњу већ је постала нормална пракса у раду актуелног министра иностраних послова у Савјету министара, која се сваком својом изјавом заклиње у БиХ, али сваки њен потез је управо супротан интересима дејтонске БиХ, која не може опстати без договора три народа и два равноправна ентитета – рекао је Самарџија у интервјуу Срни.

Упитан да оцијени услове и свој рад током мандата у Москви, он је рекао да је “незахвално давати оцјену о свом раду, јер је права адреса за то српски члан Предсједништва БиХ, који је њему дао повјерење да представља Републику Српску и БиХ у највећој земљи на свијету”.

Ово, каже, наглашава из простог разлога што многе колеге не уважавају позицију и значај Републике Српске у заједничким институцијама и наступају без усаглашеног става у Предсједништву БиХ, чиме додатно усложњавају ионако сложене политичке односе у БиХ.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести