НОВОСТИ

Усвојен приједлог: Србија и Српска заједно обиљежавају два важна историјска догађаја

23/06/2021

Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова Србије усвојио је приједлог да Република Србија и Република Српска заједнички обиљежавају годишњицу историјског догађаја „Устанци у Херцеговини – Невесињска пушка” и „Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Република Србија и Република Српска

Република Србија и Република Српска

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и предсједница Одбора Дарија Кисић Тепавчевић подсјетила је да је на заједничкој сједници Владе Србије и Владе Републике Српске, која је одржана у Сарајеву 17. маја 2021. године, усаглашено да се заједнички обиљежавају два историјска догађаја који су од значаја за историју Републике Српске и Републике Србије, саопштило је ресорно министарство.

Годишњица „Устанци у Херцеговини – Невесињска пушка“ обиљежава се 9. јула, у селу Крекови, општина Невесиње, а „Дан српског јединства, слободе и националне заставе“ 15. септембра.

Невесињска пушка је српски устанак подигнут у околини Невесиња 9. јула 1875. године против отоманске власти, који се убрзо проширио на цијелу Босну и Херцеговину, послије кога је отпочет Српско-турски рат. Посљедица устанка и рата против Отоманске империје био је Берлински конгрес 1878. године.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе је државни празник који се празнује 15. септембра у Републици Србији од 2020. године, а обиљежава се на годишњицу пробоја Солунског фронта.

Остале Вијести