НОВОСТИ

Адвокатска комора Српске: Наметање закон од стране нелегитимног поједница урушава друштво

16/08/2023

Наметање закона, или укидање постојећих од стране појединца који се још увијек није легитимисао као овлашћено лице у функцији високог представника, а код чињенице да БиХ има своја законодавна тијела која су једина легитимна да доносе и мијењају законе, представља урушавање стубова једног друштва, саопштено је данас из Адвокатске коморе Српске.

 

 

– Говорити о владавини права у друштвеном систему који све више почива на самовољи и кршењу међународног и домаћег права постаје пука флоскула – наглашава се у саопштењу.

Истичу да је нужно подсјетити јавност да је Дејтонским мировним споразумом заустављен ратни сукоб у БиХ, а да је БиХ суверена земља и уједно чланица Уједињених нација.

– Устав БиХ који је заправо Анекс 4 Дејтонског споразума јасно прописује да општа начела међународног права представљају интегрални дио правног система у БиХ и њеним ентитетима, а једно од најважнијих општих начела међународног, али и домаћег права је оно које налаже императив поштовања уговора који је “закон за странке” – додаје се у саопштењу.

Наглашавају да ово значи да нико не може да узме себи за право да из уговора узима и поштује само одређене сегменте тог уговора, а да друге занемарује, или их тумачи само на начин како то једној уговорној страни одговара.

Наводе да се правни систем једне земље мора поштовати уважавањем њеног правног поретка и њених институција, а не грубим мијешањем у тај систем интервенцијама које стварају правну несигурност и уносе немир грађанима.

– Адвокати у Републици Српској са пажњом прате посљедње догађаје у сфери друштвених дешавања која се рефлектују на све грађане Републике Српске, па тако и БиХ. Адвокати су чувари основних људских права и слобода, једнако као и основног демократског принципа “владавина права” – закључује се у саопштењу.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести