НОВОСТИ

Аџић: Акција “Бљесак” је опомена, јачати Српску и њене институције

27/04/2024

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је данас на обиљежавању 29 година од егзодуса Срба из западне Славоније у хрватској акцији “Бљесак” када је убијено 283 Срба, међу којима 12 дјеце, да је пут спаса на ријеци Сави постао пут насиља и смрти и да је то највећа опомена, те да су данас потребни јединство, као и јачање Републике Српске и њених институција.

 

 

“Ово је највећа опомена да требамо бити будни увијек и да будуће генерације граде мостове суживота и водећи рачуна о идентитету”, истакао је Аџић у обраћању на данашњем обиљежавању у Градишци.

Он је нагласио да ово обиљежавање носи тежак терет и осјећај горчине и туге јер су међу настрадалима била и дјеца.

“Данас, 29 година након хрватског погрома обиљежавамо у сјени борбе за доказивање истине. За овај злочин нико није осуђен и тешко је помирити се са том чињеницом, као и да смо увијек били мета напада”, рекао је Аџић.

Он је истакао да се све може превазићи јединством и јачањем Републике Српске Српске и њених институција.

“Сарадњу са добронамјерним људима не искључујемо”, поручио је Аџић.

Из западне Славоније је прије 29 година у хрватској злочиначкој акцији “Бљесак” за само 36 часова протјерано 15.000 Срба, а убијено 283 Срба, од којих 107 цивила међу којима и 12 дјеце.

Хрватске оружане снаге су под кодним називом “Бљесак” 1. маја 1995. године извршиле агресију на српску област Западна Славонија у саставу Републике Српске Крајине, у вријеме када је ова област била под заштитом УН.

Против Срба у западној Славонији, односно око 15.000 житеља и око 4.000 војника, кренуло је више од 16.000 припадника хрватских оружаних снага.

У нападу је заробљено око 1.450 припадника Српске војске Крајине, већина на превару уз помоћ заштитних снага УН, од којих су многи касније прошли тешка психичка и физичка малтретирања у Бјеловару и Вараждину.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести