НОВОСТИ

”Америчке санкције – удар на слободу и пријетња егзистенцији стотинама радника”

19/06/2024

Удар на слободу говора, достојанство и пријетња егзистенцији стотинама радника – тако би се у кратким цртама могли описати нови притисци и санкције које су САД увеле привредницима и компанијама из Републике Српске.

 

 

Срамно да не може бити срамније. А образложење и овај, као и сваки претходни пут, јадно – као разлог увођења санкција наводи се повезаност са породицом Додик. У саопштењу које је објавила Америчка амбасада стоји да Додик не само да пљачка грађане БиХ својим коруптивним понашањем, већ угрожава и њихову сигурност и безбједност својим сталним пријетњама да ће наставити с отцјепљењем Српске од БиХ. Такође настављају са пријетњама, па кажу да финансијске институције и друга лица која се укључе у одређене трансакције или активности са санкционисаним субјектима и лицима и сама могу бити санкционисана или се против њих могу подузети одговарајуће активности.

Руководство наше медијске куће АТВ-К2 неће дозволити да нека страна сила остави нити једног радника без посла, а неће дозволити ни да нам угуши слободу говора.

“”Наставља се та ненормална пракса да се на овај начин покушавају казнити компаније и, на неки начин, утицати на све што они раде. Ми на неки начин већ други пут добијамо санкције. Оно све што смо ми радили да омогућимо нормално пословање, свим дозвољеним правним средствима, то је сад опет на овај начин успорено. Ми смо затечени као и први пут, а опет нисмо изненађени у смислу јер видимо шта се дешава у овом окружењу. Холдинг којем припадамо се нашао на страшном удару, тако да је, с једне стране, јако незгодна ситуација, са друге стране опет је у нама она жеља да опет наставимо, што ћемо и урадити. И даље, одговорно тврдим, да све што будемо радили у будућности је да заштитимо радна мјеста, да заштитимо кућу, телевизију која толико година постоји и ради. Сви наши будући кораци ће ићи ка томе, нећемо одустајати. Мислим да има доста разлога за оптимизам, али и опрез за убудуће. Што се тиче даљих корака, информацију смо добили јуче, још увијек разматрамо. Окупили смо најбољи могући тим да у пробамо да пребродимо овај тежак ударац. Имамо нека искуства од раније, размотрићемо двије или три опције, тако да је рано да говоримо шта ћемо конкретно радити. Али, уколико банке опет буду приморане и притискане да нам угасе рачуне, ми ћемо морати да посегнемо за правним средствима. Ја се искрено надам да то неће бити случај, али спремни смо на све. Циљ ових санкција јесте да угрозе раднике, да угрози послове и да угрози пословања. Лично сматрам, и по разговорима са колегама унутар групе, не би требало ни на који начин да се то доведе у питање. У коначници се траже рјешења и то је опција која уопште није на столу, било какво гашење или да људи губе послове. Што се тиче радника, као и до сада, они су нама фокус и покретачка снага, како на АТВ-у, тако и у свим овим компанијама које су погођене санкцијама, и сматрам да ће се наћи рјешење за то” рекао је Срђан Кевац, генерални директор Алтернативне телевизије.

“Infinity international group” и њене чланице најоштрије осуђују одлуку Канцеларије за контролу имовине странаца при Министарству финансија САД да уведу санкције за појединце и компаније које раде и послују у оквиру ове групације.

“У питању је наставак покушаја политичке манипулације којима смо изложени већ неколико година у самој Босни и Херцеговини како би се нарушио наш пословни углед и покушало угрозити успјешно пословање на тржиштима неколико земаља. Потез америчке администрације само потврђује да је једини циљ да се оспори вриједност, кредибилитет, успјешни пројекти и квалитет нашег рада с циљем да се пољуља повјерење које смо годинама стварали и оправдали код наших пословних партнера. Санкције оваквог формата су, прије свега, покушај удара на више од 800 високообразованих радника који свакодневно стварају нову вриједност и доприносе бољем привредном амбијенту у цијелој Босни и Херцеговини”, наводе из “Infinity international group”.

Нови пакет америчких санкција правним лицима из Српске нема правно утемељење, јер је то механизам моћи којим САД кажњавају оне који се не повинују њиховим наређењима.

“Врло је важно да се нагласи да је ово хибридни рат против Републике Српске. Наставак санкција само показује да они не одустају, иако се показује да су до сада све њихове мјере биле безуспјешне. Ако би дефинисали хибридни рат, ово што су они сада направили то је прави примјер напада на најважније политичке личности, напада на појединце који обављају одређене политичке или економске функције у Републици Српској. Друга ствар, напад на економске факторе, као што су компаније у БиХ и Републици Српској које самостално дјелују мимо њихових политика, напад на медијске куће, значи покушај да се направи одређена информациона блокада и овај пут поред АТВ је санкционисана и Уна Телевизија”, каже Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске.

“Очигледно да на дјелу имамо насиље свјетских моћника који не бирајући средства и методе желе да укроте Републику Српску и њене званичнике да поштују оно што није дио Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума”, рекао је Ненад Нешић, министар безбједности у Савјету министара БиХ.

Произвољне квалификације и нове санкције немају везе са реалношћу, јер је циљ да се наштети Републици Српској.

И док Американци пропагирају слободу говора, каква је то слобода, најбоље говори то што су ударили на медије, и то на српске медије, а аналитичари кажу, да то није случајно.

Иако неки то желе и покушавају да остваре, затварање рачуна неће значити и крај Алтернативне телевизије, али ни других компанија које су под америчким санкцијама, порука је из Републике Српске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести