НОВОСТИ

Амиџић: Буџет и неискориштена средства на рачунима рјешавати у пакету

29/05/2024

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић изјавио је данас у Сарајеву да се питање овогодишњег буџета институција БиХ покушава ријешити у пакету са 800 милиона КМ који неискориштени чекају на рачунима.

 

Фото: РТРС

– То су питања која покушавамо да спакујемо у један политички пакет и да у пакету рјешавамо и питање буџета и ових средстава – рекао је Амиџић новинарима, констатујући да је приједлог закона о буџету институција БиХ за 2024. годину и економски и политички документ за који треба да се обезбиједи сагласност.

Амиџић је додао да је опредјељење да буџетски оквир БиХ за 2024. годину буде у оним оквирима прошлогодишњег с обзиром на то да се стварни живот одвија у ентитетима – Републици Српској и Федерацији БиХ.

– С те стране треба да се дефинише одређени политички консензус да би предложили документ који би био и усвојен – рекао је Амиџић и истакао да је путем привременог финансирања обезбијеђено да сви буџетски корисници функционишу без проблема.

Он је изразио жаљење што путем буџета нису стављена функцију средства која у БиХ без разлога стоје на рачунима.

– Ми сада у БиХ имамо више од 800 милиона КМ на рачунима који чекају на употребу – ту су акцизе у вези са путарином, изградњом путева и ауто-путева, средства Електропреноса, средства која су добијена од Регулаторне агенције за комуникације – прецизирао је Амиџић, који је у Сарајеву присуствовао конференцији Европске банке за обнову и развој “Озелењавање западног Балкана”.

Министар финансија у Савјету министара констатовао је да је апсурд БиХ да се разговара са кредиторима о задужењима за одређене пројекте, а на рачунима стоји неискориштених 800 милиона КМ о којима нема политичког договора.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести