НОВОСТИ

Апел послодавцима да због високих температура прилагоде пословање и заштите здравље радника

21/06/2024

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске апелује на послодавце у Српској да због високих температура своје пословање прилагоде температурама како би заштитили здравље својих запослених, саопштено је из овог Министарства.

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите

Министарство позива и апелује на све послодавце Републике Српске да радно вријеме на отвореном прилагоде временским условима и тако заштите здравље својих радника.

 

– Неспорно је да учестале врућине утичу на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже вријеме су изложени сунцу због обавеза према послу, због чега долази до пада концентрације у раду и могућности поврјеђивања радника. Међународни стандард ИСО 7243 дефинише услове и критеријуме извођења радова у условима високих тепература, а једна од мјера је избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана – истичу из Министарства.

 

Због свега наведеног, из Министарства апелују на послодавце да и они примјене овај стандард и да изврше прерасподјелу радног времена, те да се радници не налазе на отвореном у најтоплијем дијелу дана, уз напомену да и за рад у затвореним просторијама треба обезбиједити расхлађивање просторија како би се заштитило здравље радника.

 

– У складу са горе поменутим стандардом у зависности од утврђеног топлотног индекса који је мјеродаван за услове рада на отвореном, у условима високих температура предвиђени су начини извођења радова и мјере рада за дате услове као и препоруке за послодавце и раднике везано за превенцију, које ће помоћи да се ризик од изложености високим температурама на радном мјесту сведу на најмању могућу мјеру – наводе из Министарства.

 

Из Министарства подсјећају да су те мјере организација посла, што обухвата прерасподјелу радног времена, ротација послова, избјегаваље рада у најтоплијем дијелу дана од 11. до 16. часова, увођење додатне радне снаге код екстремних услова, осигурање одговарајуће расхлађене просторије за одмор и ношење лагане заштитне одјеће и обуће.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести