НОВОСТИ

Асоцијација “Ствараоци Републике Српске”: Подршка процесу мирног раздруживања

01/06/2024

Асоцијација “Ствараоци Републике Српске” подржала је отпочињање процеса мирног раздруживања заснованог на Уставу БиХ и нормама међународног права, у који се укључила и Влада Републике Српске, поручивши да Срби не желе нове сукобе, не отимају ништа и не одлазе са ових простора.

 

Асоцијација “Ствараоци Републике Српске”Фото: РТРС

 

Асоцијација је саопштила да континуирано упозорава на погубну праксу ревидирања изворних принципа Дејтонског мировног споразума од западних моћника кроз неуставне интервенције разних високих представника, нелегалне одлуке Уставног суда БиХ и слично и све то уз оркестрирану антисрпску политику бошњачких унитариста.

Подсјећају да су годинама упозоравали да се таква опака работа неће добро завршити, прије свега за БиХ и њен даљи опстанак.

– Иако смо, као они који су заједно са Војском и нашим напаћеним народом понајвише дали у стварању и одбрани Републике Српске, били незадовољни неким дејтонским рјешењима, ми смо до данас остали привржени слову изворног Дејтонског споразума јер је он, осим прекида рата, довео и до међународне верификације Републике Српске – напомињу “Ствараоци Републике Српске”.

Створена је, напомињу, нова уставна структура, а БиХ је дефинисана као конфедерална заједница два ентитета и три конститутивна, равноправна народа.

– Српску смо прогласили прије рата, који нам је наметнут, и одбранили је уз огромне жртве најбољих и најхрабријих међу нама. Зато смо знали да цијенимо вриједности мира који је донио Дејтон и да прихватимо разне компромисе, често и на сопствену штету, како бисмо сачували мир и стабилност ове земље – наглашавају у Асоцијацији.

Указали су да муслиманско-бошњачка, па и хрватска политичка елита никада није прихватила Дејтонски споразум као трајно и одрживо рјешење.

– Свих ових година, посебно муслимани, настоје да од БиХ створе унитарну државу по мјери једног народа, а заогрнути у квази-грађанску одору уз помоћ странаца урушавају кључне одредбе изворног Дејтонског споразума и свакодневно бацају под ноге темељни правни акт – Устав БиХ – наглашавају у Асоцијацији.

Кулминација тог једностраног, себичног и антиуставног понашања, сматрају у Асоцијацији, била је резолуција о Сребреници, којој су претходили бројни незаконити и насилнички поступци високих представника, узурпаторске одлуке Уставног суда, посебно када је ријеч о праву на имовину и континуиране политичке блокаде рада законодавних тијела на нивоу ентитета и БиХ.

Из Асоцијације истичу да је једном морало рећи “доста”, што је храбро учинило руководство Републике Српске.

– Ако онемогућавате на разне начине да се врате одузете надлежности које нам припадају по Дејтонском споразумом онда вам нудимо, у најбољој намјери, мирни разлаз, јер је то постала неминовност. Не пристајемо да будемо апатриди у кући која је и наша – макар у тих 49 одсто БиХ – наведено је у саопштењу.

Из Асоцијације су поручили да су Срби прије и током рата имали и више од тога, али су се ради мира у кући одрекли значајног процента територије и пренијели тој новој БиХ дио свога суверенитета.

– Ако, дакле, негирате наше међународним споразумом гарантовано право на готово пола БиХ то онда може да значи само једно – хоћете цијелу БиХ за себе. Ми вам то нећемо дозволити. Вјероватно ни Хрвати, као конститутиван народ, и не мислимо ићи са наших вјековних простора на којима смо успоставили нашу политичку заједницу са готово свим прерогативима самосталне, слободне и демократске државе – наведено је у саопштењу.

Из Асоцијације су поручили да зато сви треба да охладе главе и рационално сагледају садашње стање.

– Не желимо нове сукобе, не отимамо ништа што није наше и не одлазимо са ових простора. Нудимо свим грађанима и сваком народу понаособ мирну коегзистенцију с циљем боље и срећније будућности за све нас и наше потомке” -наведено је у саопштењу којег је потписао предсједник Координационог одбора Асоцијације Стеван Медић.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести