НОВОСТИ

Аулић: Цвијановић ће бранити Устав и Дејтонски споразум на убједљив и аргументован начин

30/04/2024

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Саша Аулић рекао је да ће српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић у Савјету безбједности бранити Устав Српске, Устав БиХ и Дејтонски споразум на један убједљив, аргументован и уставан начин.

 

 

Подсјетио је да се Дејтонски споразум крши од стране бошњачких представника у Сарајеву и појединих представника међународне заједнице.

– Сама тема нећа бити само резолуција о Сребреници. То је само један он начина на који су кршили Дејтонски споразум. Цвијановић се указати и на друга кршења Дејтонског споразума – навео је Аулић.

Истакао је да је резолуција о Сребреници “кап која је прелила чашу”.

– Предсједништва БиХ уопште није консултовано око овог питања. Зато је поднијета кривична пријава против шефа мисије БиХ у УН Златка Лагумџије. Поднијета је и иницијатива за његову смјену – истакао је Аулић.

Аулић истиче да нема консенсуза око ове теме у међународној заједници.

– Сам начин предлагања и начин гласања показује да нема консензуса и да су тога свјесни и предлагачи резолуције – рекао је Аулић.

Нагласио је да је ова резолуција антисрпска.

– Циљ им је да укину Српску и да туже Србију. Али су се изненадили дипломатском активношћу српске стране. Ово ће бити прва тема у УН овог типа која нема консензус – нагласио је Аулић.

Остале Вијести