НОВОСТИ

Бањац: Подршка Цвијановићевој у заштити виталног интереса Српске

12/10/2023

Предсједник Народне партије Српске /НПС/ Дарко Бањац изјавио је да ће у Народној скупштини Републике Српске подржати српског члана Предсједништва БиХ Жељку Цвијановић која је најавила покретање виталног ентитетског интереса и да очекује да ће на исти начин поступити и све остале политичке партије из Српске у парламенту Републике Српске.

Бањац, који је и посланик у Народној скупштини Републике Српске, рекао је Срни да ће подржати свако покретање виталног интереса Српске од српског члана Предсједништва БиХ јер је његова улога да штити виталне интересе и надлежности Републике Српске у складу са Уставом БиХ.

 

Према његовим ријечима, сама чињеница да је Дејтонским мировним споразумом предвиђена могућност покретања виталног ентитетског интереса Републике Српске говори о томе каква је БиХ државна заједница.

 

Бањац је рекао да БиХ не може постојати без једног од ентитета, истичући да је основни кључ заштите Републике Српске витални интерес који је покренуо српски члан Предсједништва БиХ.

 

Он сматра да БиХ нема будућност све док постоји прегласавање у државној заједници БиХ.

 

– Уколико неко жели прегласавање у БиХ, онда таква државна заједница неће моћи опстати на овом подручју јер је Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ дефинисана заштита ентитета. Државност БиХ проистиче из ентитета који су саставни дио државне заједнице, без којих нема БиХ – појаснио је Бањац.

 

Он је навео да бошњачки и хрватски чланови Предсједништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић одавно крше Устав БиХ и Дејтонски мировни споразум пратећи савјете појединих амбасада и амбасадора који су овдје гости.

 

– Република Српска има механизме заштите, а посебна линија одбране у сваком случају је Народна скупштина Републике Српске – поручио је Бањац.

 

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић најавила је покретање виталног ентитетског интереса након што је прегласана на сједници Предсједништва у вези са приједлогом закључка поводом, како је неведено, ескалације напада органа Републике Српске на темељне одредбе Дејтонског мировног споразума и угрожавања уставноправног поретка БиХ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести