НОВОСТИ

Борци огорчени због увреда Вукановића; Поручили – у рату и у миру стајемо у одбрану Српске

04/09/2023

Изјавом да су сви они који су дошли на мирне протесте на међуентитетској линији дезертери, ратни профитери, поданици и плаћеници, посланик у НСРС и лидер Покрета за правду и ред Небојша Вукановић, досуо је со на рану борцима.

 

 

Из Борачке организације подсјећају да су у одбрану Српске стајали и у рату али и у миру и да су на мирно окупљање дошли добровољно и без ичијег позива. Сматрају да Вукановић, без икаквог аргумента, осионо и дрско, оптужује оне који су стварали Републику Српску. Питају га – постоји ли и један Србин који му одговара?

Подршка институцијама Српске на међуентитеској линији је искрена и увијек ће је бити док год буде требало у очувању институција и имовине Републике Српске. Порука је то бораца из Источног Сарајева, једног од мјеста гдје су протести одржани крајем прошле седмице. Кажу да им је ускраћено основно људско право у Сарајеву, и да су због тога, доласком на међуентитетску линију послали поруку да ће увијек стати у одбрану својих институција и легитимно изабраних представника.

– Веома је ружно од народног псланика господина Вкановића, да коментарише уопште о борцима. Људи који нису учествовали у рату уопште не би требало да коментаришу о борцима. Он је често можемо рећи са аспекта нашег виђења, један србомрзац који настоји да на сваки начин у јавности, да л то било ударање на борце или на представнике институција у сваком случају је један лоша порука за све грађане Републике Српске – рекао је предсједник Борачке организације општине Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак.

А да од свих народа највише мрзи Србе, констатују и друга борачка удружења. Оштре осуде из Борачке организације Бијељина. Огорчени су Вукановићевом изјавом којом је предсједника БОРС-а Радана Остојића назвао плаћеником. Борца који је за Републику Српску дао “дио тијела”. Позивају га да у јавност изнесе доказе о својим тврдњама. И нису борци први који су на мети Небојше Вукановића. Подсјећају да му ништа није свето па ни српски патријарх.

– Има ли господине Вукановићу за тебе било шта свето? Ко ти даје за право да нам свима судиш? Одакле ти право да говориш о одбрамбено-отаџбинском рату и људима који су крв проливали за Републику Српску, Крст часни и слободу златну? Шта си ти радио у свом животу осим што нападаш и блатиш Србе? Ко тебе плаћа, чији си ти полтрон, плаћеник, улизица и потрчко? Која нам ти господине Вукановићу рјешења нудиш: да постанемо протекторат уз васкрснуће новог Бењамина Калаја, да уђемо у унитарну БиХ и да се сви потурчимо или да Српску прогласимо за монархију а тебе за Краља са неограниченим овлашћењима? Хоћемо ли у нашој Републици одузети право гласа сваком оном ко за тебе не гласа? Треба ли сваког оног ко је стварао ову Републику осудити на дугогодишњу робију – питају из Борачке организације Бијељина.

Без основа и аргумената, ставио је Вукановић мету на чело породици предсјендика БОРС-а, истичу борци пружајући пуну подршку свом предсједнику. Огорчени су борци широм Српске.

– Не да су срамне, како да ја кажем нешто за неког ко прича што нема никакве везе, да ли је то некава наива, шта је то да људи нису схватили, позив и поруку у одбрану Републике Српске – истакао је бивши припадник ВРС и припадник Ветерана Републике Српске из Добоја Милан Кузмић.

Нису само борци били на четири ентитетске границе, већ и породице оних који су свој живот уткали у темеље Републике Српске.

– Од њега ме заиста ништа не може изненадити, таква изјава је за мене очекивана, јер господин Вукановић је спреман на све на овом свијету, јер само да једнставно увриједи, повриједи, згази своје политичке нестомишљенике. Онда ме заиста ни један поступак такве особе не може чудити – рекао је брат богинулог борца ВРС из Билеће, Божидар Екмечић.

А да ли зарад политичких поена и додоваравања протекторима имамо право не бранити оно што данас имамо? Не бранити сјећање на све оне који су положили жртву за слободу покољења, јер она често није имала границе, да бисмо их ми имали данас.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести