НОВОСТИ

“Бошњачко народно вијеће пријети српском народу”

25/04/2024

Из Организације старјешина Војске Републике Српске уакзали су да из Федерације БиХ не престају са провокацијама према српском народу, од којих је најновија позив Босанско-бошњачког народног вијећа “на самоорганизовање”, али и поручили да нема тог притиска и пријетње који ће спријечити вољу Срба да заштите Републику Српску и интересе српског народа.

Из Организације старјешина истичу да је јучерашње саопштење Босанско-бошњачког народног вијећа ратнохушкачки чин с циљем застрашивања Срба и да пријетње миру долазе управо из оног дијела БиХ из којег стижу и оваква антидејтонска и антиуставна дјеловања, па је ово још једна прилика да надлежни органи процесуирају оваква поступања и казне починиоце.

 

– Да је текст лицемјеран и ратнохушкачи говори чињеница да у првом дијелу текста позивају министарства унутрашњих послова оба ентитета да на подручју свог дјеловања спријече било какве евентуалне сукобе и обезбиједе јавни ред и мир у ентитетима, несметан проток људи и робе, заштите грађане и имовину, а одмах након тога лупетају о сецесији, Уставу РБиХ, екстремистима, Пандориној кутији, патриотама и геноциду – истиче се у саопштењу Организације старјешина.

 

У саопштењу се напомиње да овај пут иду и даље и јавно говоре о неповјерењу у међународне снаге, којих су им, у свакодневном јавном дискурсу, пуна уста.

 

– Једном ријечју – лудило којем се мора стати украј институционалним дјеловањем система – наводи се у саопштењу.

 

Из Организације старјешина поручују да из Републике Српске долазе стални позиви на мир и стабилност и рјешавање свих питања унутрашњим дијалогом конститутивних народа и ентитета.

 

– Српски народ и Република Српска су трајно опредијељени за мир и стабилност, високо су освијештени и свјесни пријетњи које долазе са било које стране и на све њих имају увијек исти одговор, који се заснива на високим демократским стандардима, миру и стабилности, што разумију и подржавају сви пријатељи Републике Српске широм Европе и свијета – поручили су из Организације старјешина.

 

У саопштењу се наводи да Република Српска не планира никакве ексцесе, немире, сукобе и рат, а широки фронт српских патриотских снага, прије свега институционалних, спреман је и даље штитити Републику Српску и интересе српског народа на демократски начин и у условима мира и стабилности.

 

– И нека свијет сада види ко је ко и ко жели рат, а ко мир – указују из Организације старјешина Војске Републике Српске.

 

Босанско-бошњачко народно вијеће издало је јуче саопштење у којем позива народ на самоорганизовање, те, између осталог, тврди да се у складу са општим стањем у земљи, грађани не могу поуздати у институције у којима предоминантно руководе, како наводе, “потомци некадашњих ратних злочинаца”.

 

Медији преносе да је међу идеолозима овог вијећа, које позива на сукобе и урушава међусобно повјерење народа и суживота, један од оптужених у случају “Добровољачка”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести