НОВОСТИ

Броћета: Срби у Федерацији нису слободни грађани

31/08/2023

Делегат у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета изјавио је да се у Федерацији, гдје се одавно крше основна начела правде и права Срба, не дозвољава да као слободни грађани пруже подршку предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

 

 

– Одлука сарајевског МУП-а да забрани мирне и достојанствене протесте који су планирани за сутра, а чији је једини циљ да на миран, достојанствен и демократски начин искажу неслагање са инструисаним потезима који се кувају у западњачко-сарајевској кухињи је још један у низу показатеља да је недопустиво све што би могло ићи у корист српском народу – рекао је Броћета.

 

Он је истакао да се у ФБиХ константно крше основна права Срба и да за то никога није брига.

 

– Чак нам не дозвољавају ни да на миран начин искажемо подршку предсједнику Додику. То значи да не смијемо као слободни грађани исказати неслагање са политички инструисаним оптужницама само зато што смо Срби и што подржавамо предсједника Додика – рекао је Броћета.

 

Он је нагласио да Срби годинама упозоравају на тежак положај у ФБиХ.

 

– Нама је све ово одавно јасно и на то константно упозоравамо јавност, а након оваквих потеза надам се да ће и другима постати јасно какво је мишљење у Федерацији о свему што је српско – рекао је Броћета.

 

Сарајевска полиција забранила је одржавање протеста Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ 1. септембра испред Суда и Тужилаштва БиХ због неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога, саопштено је из кантоналног Министарства унутрашњих послова

 

Предсједник овог одбора поднио је 24. августа захтјев за одржавање мирног скупа 1. септембра испред зграде Тужилаштва БиХ у Сарајеву због политичке оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора “Службеног гласника Српске” Милоша Лукића.

 

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа оптужницу против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

 

Подршку Додику и Лукићу пружили су представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, али и бројних невладиних организација који су најавили присуство протестима, као и представници странака владајуће коалиције у Српској.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести