НОВОСТИ

Бубић: Оптужница потпуно неразумљива; Кривично дјело правно не постоји

14/10/2023

Што се тиче изјашњења о кривици предсједника Републике Српске Милорада Додика, без обзира какво буде, ту нико не може да каже да разумије оптужницу, рекао је за Радио Републике Српске адвокат предсједника Српске Горан Бубић.

 

 

– Та оптужница је потпуно неразумљива. Зато што дође један држављанин послан нотом државе која није потписница Дејтонског споразума и онда себе представи као законодавца. Онда није ни то довољно него даље пропише да “ако се не поштује тај неки његов закон да то представља кривично дјело”. БиХ није протекторат, она је чланица УН-а, а према томе забрањена је успостава било каквог протектората – појаснио је Бубић.

Истакао је да се оптужница не може разумијети из више разлога.

– Из разлога што се инкриминира кривично дјело које правно не постоји. Зато што нема легитимног законодавца за ову ситуацију за коју се терети предсједник и зато што је радио свој уставни и законски посао – навео је Бубић.

Навео је да неприхватљиво да се неправом удара на право.

– Онда та таква оптужница не може да се разумије. За очекивати је такво изјашњење, а онда ће судија констатовати да се оптужени изјашњава да није крив – изјавио је Бубић.

Суд БиХ заказао је за понедјељак, 16. октобра, рочиште на којем би предсједник Републике Српске Милорад Додик и вршилац дужности директора Службеног гласника Милош Лукић требали да се изјасне о кривици по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића за непоштивање одлука Кристијана Шмита кога Српска не сматра високим представником, јер његово именовање није потврђено у Савјету безбједности УН.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести