НОВОСТИ

Бубић: Оптужница против Додика у супротности са општим правним начелима

25/10/2023

У кривичном поступку у којем је оптужен предсједник Републике Српске Милорад Додик вишеструко је прекршен стандард “општих правних начела која припадају цивилизованим народима”, навео је адвокат Горан Бубић.

– У случају оптужења предсједника Републике Српске имамо примјер покушаја подривања општих правних начела која припадају цивилизованим народима на начин да се не признаје суверенитет БиХ, као члана УН, истовремено флагрантно крши Устав БиХ признањем високом представнику у БиХ својства законодавца, затим се придаје непостојеће својство високог представника Кристијану Шмиту и признаје својство “закона” његовом правно непостојећем акту – пише Бубић у ауторском тексту за Независне новине.

 

Он је навео да суверену државу опредмећује становништво које живи на одређеном територију које врши власт путем уставних органа бираних на слободним изборима.

 

Бубић је подсјетио да је вршење власти засновано на принципу њене подјеле на законодавну, извршну и судску, што је окосница владавине права и правне државе.

 

– У коначном суштинском значењу вршењем власти се манифестује суверенитет једне државе, од чега је суштинске важности законодавна дјелатност. Остваривање суверенитета је посебно значајно у области принуде, као што је подручје кривичног права. Зато је кривични закон једне државе најнепосреднија манифестација монопола државне принуде директно повезан са вршењем суверене државне власти… – пише Бубић.

 

Он указује да у свакој сувереној држави, чланици УН, па тако и БиХ, законе може донијети само парламент, а у БиХ, на нивоу државне заједнице, то је Парламентарна скупштина.

 

– Данас, у 21. вијеку, овдје у БиХ, Тужилаштво БиХ враћа нас у предвунена времена и маше нам правно непостојећим актом неименованог и нелегитимног “високог представника”, с тврдњом како је измијенио Кривични закон БиХ и непоштовање своје воље прогласио кривичним дјелом?! – навео је Бубић.

 

Он је истакао да нема нигдје у свијету у парламентарним демократијама да је кривично дјело непоштовање воље законодавног тијела, додајући да то не уобзирују “општа правна начела која припадају цивилизованим народима”, чак и да је у питању стварни, уставни законодавац, а не самозвани странац који није високи представник у БиХ.

 

– И да јесте, не може доносити законе, а камоли непоштивање своје воље прогласити кривичним дјелом и пријетити вишегодишњим затвором. Општа правна начела која припадају цивилизованим народима као кривично дјело прописују непоштовање судске одлуке, док се за непоштивање воље законодавног тијела уобичајено сноси политичка одговорност /владе, премијера, министара/, а не кривична одговорност – навео је Бубић.

 

Он је истакао да нема правне акробатике којом се високом представнику може дати законодавна надлежност у сувереној држави, нити Кристијану Шмиту својство високог представника, а камоли легитимација наводног творца “међународног права”.

 

– Без обзира на моћ коју посједују државе представљене у Савјету за имплементацију мира, чланови ПИК-а не могу супституирати народну вољу која искључиво бира народне представнике, како посланике у Парламентарној скупштини БиХ, тако и уставне представнике, укључујући предсједника Републике Српске, сагласно правном поретку у БиХ и Српској. Шта је ПИЦ ако га не познаје Дејтонски мировни споразум, ако нема акта о оснивању, нема правила о свом раду? Неформална група држава – навео је Бубић.

 

Он је оцијенио да је оптужница у основи илегалан покушај одстрањивања Додика из политичког живота у БиХ, који је персонификација одбране уставних надлежности Републике Српске, у овом времену првенствено одбрана имовине Српске.

 

– Разумно је закључити да је овај покушај политичког одстрањивања заснован на неправним средствима. Овај политичко-неправни поступак којим се негира воља народа исказана на слободним изборима отвара питање слободе и подаништва. И уопште искрености намјера страних центара моћи према БиХ, чијим народима и грађанима се евидентно ускраћује живот у окружењу “општих правних начела која припадају цивилизованим народима” -рекао је Бубић.

 

Он је оцијенио да се према оном што раде странци не може закључити да се ово поднебље сматра дијелом “цивилизованог народа”, а то што говоре тешко је разумјети јер васкрсава авети прошлости због којих је избио оружани сукоб у БиХ.

 

– На сто се упорно враћају проблеми који су дефинитивно уређени мировним споразумом, што не може бити добронамјерно ни за БиХ, нити њене народе и грађане. Зато је у интересу суверене дејтонске БиХ да се овај срамни неправни поступак против предсједника Републике Српске обустави – закључио је Бубић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести