НОВОСТИ

Бубић: За Шмита, као свједока, имаћемо много питања

08/02/2024

У поступку који се води против предсједника Републике Српске у Суду БиХ, тим одбране као свједока позваће Кристијана Шмита, рекао је у емисији Телеринг његов бранилац Горан Бубић.

– Имаћемо много питања за њега – рекао је Бубић и нагласио да је примарни циљ Суда и Тужилаштва БиХ, као и Шмита да предсједника Додика уклоне из политичког живота.

 

Поручио је да је се поступком против Додика не брани сувереност БиХ већ руши.

 

– Оптужница није написана само против предсједника Српске, јер се у њој помињу и Народна скупштина и Влада Српске – рекао је Бубић.

 

Говорећи о стратегији одбране, Бубић је нагласио да је прва теза да високи представник у БиХ не може доносити законе, а друга да Шмит није високи представник.

 

Уколико претходне двије тезе Суд БиХ не прихвати, навео је он, постоји трећа линија одбране, наводећи да је период за који терете оптужене од 1. до 9. јула, па ће одбрана рећи да је временски период за Додика од 1. до 7. јула и да је Тужилаштво БиХ раздвајањем поступака постфестум схватило да то иде у прилог предсједнику, јер њега нема 8. и 9. јула.

 

Када је ријеч о захтјеву за изузеће судије Сене Узуновић одбрана наводи да је она у априлу 2021. године била међу 14 тужилаца који су тражили безусловно кривично гоњење и дизање оптужнице против Додика због наводног напада на уставни поредак БиХ.

 

– Дакле, она 2021. године исказује предрасуде о оптуженом инсистурајући на кривичном гоњењу оптуженог, јер је тад у својству тужиоца, а у Суд прелази у августу 2022. године. То је наш аргумент –  рекао је Бубић.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести