НОВОСТИ

Будимир: Додик успио да се наметне дијелу свијета и да га заинтересује за позицију Српске

24/02/2024

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир каже да је предсједник Републике Српске Милорад Додик успио да се наметне једном дијелу свијета и да га поново заинтересује за ситуацију у БиХ, позицију Републике Српске и кршење Дејтонског споразума.

 

“Предсједник Додик је успио да се наметне једном дијелу свијета и да га поново заинтересује за ситуацију у БиХ и позицију Републике Српске. Ту је Русија вратила своје интересовање за регион иако се налази у сложеним околностима првенствено због специјалне операције у Украјини. Оно што је био циљ свих ранијих година је постигнут у посљедње вријеме, а овај састанак је то потврдио, а то је да је предсједник Путин заинтересован заинтересован за ситуацију овдје. Показао је одређено разумијевање према нама. Разумије да је позиција српског народа у овим околностима врло сложена. Свијет се налази у реструктуирању”, каже Будимир.

Он поручује да није случајно да је принципијелни став Републике Српске награђен одликовањем Александра Невског које је добио предсједник Српске Милорад Додик. Будимир поручује да је то орден дат читавом српском народу.

“У дипломатији постоји правило да између лидера мора да постоји лични однос и лични контакт. Предсједник Додик је један од врло уважених људи у том слободном дијелу свијета који не прихвата хегемонију запада. Он је препознат као један од лидера народа који се бори за слободу и који је био прва жртва униполаризма и америчке хегемоније. Данас то добија на значају. На званичном отварању се предсједник Путин захвалио што БиХ није увела санкције Русији, прије свега због става руководства Републике Српске. У наставку је показана захвалност. Руси су народ који веома цијене и симболичну помоћ. Ово је тренутак када гледају сваки потез. Немојте заборавити да је Република Српска одликовала Владимира Путина када је Хашки трибунал подигао оптужницу против њега. Српски народ је веома близак са Русијом и остао је на правој страни историје”, каже Будимир.

Као стручњак за међународне односе, Будимир каже да се економске санкције не осјете у Русији. “То је земља континент” – истакао је Будимир.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести