НОВОСТИ

Будимир: Интензивирање сарадње, нарочито са Русијом

23/02/2024

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир рекао је да Република Српска у посљедње вријеме интензивира сарадњу у области науке и високог образовања, нарочито са Руском Федерацијом, додајући да се у оквиру Министарства стално организују сусрети са најпрестижнијим руским институтима.

– У Минску смо имали састанак у Академији наука и умјетности, која је успјела да у кључним сегментима пољопривреде и привреде буде потпуно независна, наравно зависна кроз енергенте са Русијом. Али, када видите шта је једна релативно мала научна заједница постигла, морате да их гледате са великим поштовањем и успоставите сарадњу са њима – рекао је Будимир у Бањалуци.

 

Он је рекао да је успоставио и прве контакте са казањским Универзитетом – другим по важности у Русији, основаном одмах након Московског.

 

Он је навео да су обишли и Научнотехнолошки парк, који је Татарстан изградио и да је то информациони, савремени парк.

 

Будимир је рекао и да су Игре будућности донијеле дух нове слободе, за свијет који одваја спорт од политике, што је посебно важно у вријеме када је руским репрезентацијама забрањено учешће на Олимпијским играма.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести